Fortsat større behov: Russisk fjerkræindustri overlever på migranthænder

Fjerkræavlere i Rusland intensiverer deres indsats for at ansætte arbejdskraft fra Indien, Afrika og sågar Nordkorea for at tackle den vedvarende mangel på arbejdskraft, der efterhånden er blevet almindelighed i den russiske landbrugssektor.

Generel mangel på arbejdskraft er blandt de største udfordringer for den russiske økonomi gennem de seneste 2 år, gentagne meningsmålinger.

En undersøgelse foretaget af den russiske centralbank i april 2024 viste, at 70 procent af russiske virksomheder led af mangel på arbejdskraft. Faktisk mangler der arbejdskraft på 4,8 millioner personer.

Den russiske fjerkræindustriener er særligt hårdt ramt af problemet på grund af en faldende befolkning i landdistrikterne.

Det skriver mediet Poultry World.

Cherkizovo, Ruslands største slagtekyllingekødproducent, forsøger at trække medarbejdere fra lande, hvor man traditionelt har hentet arbejdskraft fra, såsom Usbekistan, Tadsjikistan, Kirgisistan, Kasakhstan og Hviderusland, men gør også en indsats for at ansætte fra Indien og Sri Lanka.

Manglende migrantarbejdere skal sikres

I år er der imidlertid meget få ansatte, der er kommet til Rusland for at arbejde i landbrugssektoren.

Her gælder det ifølge Poultry World primært forbundet med den russiske rubels afskrivning, som betyder, at migrantarbejdere tjener mindre.

Og det er ikke første gang, at manglen på arbejdskraft i den russiske fjerkræindustri er kommet i forgrunden. I september 2023 rapporterede den russiske avis Kommersant, at flere virksomheder kæmper for at besætte mellem 25 og 30 procent ledige stillinger.

For at imødekomme manglen på arbejdskraft har russiske virksomheder næsten fordoblet månedslønnen i løbet af det seneste år, selvom problemet ikke lader til at aftage.

Læs også