Glyphosat forbydes på terrasser

- Nu forbyder vi svært nedbrydelige sprøjtemidler de steder, hvor der er en særlig risiko for, at det ender i vores grundvand, udtaler miljøminister Lea Wermelin (S).

Netop under stier, veje, grus, fortove, indkørsler, parkeringsarealer og terrasser er det øverste jordlag gravet væk, og der er derfor ifølge Miljøministeriet en særlig risiko for, at sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet. Foto: Colourbox

Fremover vil det ikke længere være tilladt at bruge glyphosat til at bekæmpe ukrudtet på terrassen og i gruset i indkørslen. Det har et flertal i Folketinget netop vedtaget, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

- I fremtiden kan man ikke springe over, hvor gærdet er lavest og bruge løs af sprøjtemidler for at komme ukrudtet til livs. For nu bliver det forbudt at bruge de sværest nedbrydelige sprøjtemidler til at fjerne uønsket ukrudt på en række områder, skriver ministeriet.

Lovændringen betyder, at det bliver forbudt at bruge sprøjtemidler med for eksempel glyphosat på flere private og offentlige arealer. Der er tale om for eksempel stier, veje, grus, fortove, indkørsler, parkeringsarealer og terrasser, fordi »under den slags arealer er det øverste jordlag gravet væk, og der er derfor en særlig risiko for at sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet«.

- Nu forbyder vi svært nedbrydelige sprøjtemidler de steder, hvor der er en særlig risiko for, at det ender i vores grundvand. I Danmark har vi noget af det bedste drikkevand i verden og det skal vores børn og børnebørn også have. Sprøjteforbuddet er et godt skridt på vejen til en bedre beskyttelse af grundvandet, siger miljøminister Lea Wermelin.

Man må bruge pelargonsyre

Forbuddet vil blive udarbejdet inden for EU’s regler på området og vil også tage højde for relevante undtagelser i forhold til bl.a. sikkerhedsmæssige hensyn og bekæmpelse af invasive arter.

- Nogle sprøjtemidler er let-nedbrydelige og vil ikke gå i grundvandet, og de vil derfor ikke være omfattet af et forbud. Det betyder for eksempel, at der fortsat kan anvendes pelargonsyre og eddikesyre i stedet for glyphosat til bekæmpelse af ukrudt, fremgår det af pressemeddelelsen.

- Socialdemokratiet lovede før valget et sprøjteforbud, og det leverer vi på nu. Til gavn for danskerne og naturen. Og heldigvis findes der alternativer til de sværest nedbrydelige sprøjtemidler. Jeg er overbevist om, at mange danskerne ikke har noget imod at bruge hakkejernet til at fjerne ukrudt med, hvis de på den måde bedre kan passe på grundvandet og naturen, siger miljøminister Lea Wermelin.

Forbuddet træder i kraft den 1. juli 2022 med den virkning, at det vil blive forbudt at sælge de omtalte sprøjtemidler til de nævnte arealer fra 2023 og forbudt at sprøjte på arealerne fra 2024.

 

Læs mere om Glyphosat

Glyphosat – gift eller guld? Læs med her, når vi går i dybden med emnet i over 100 indsigtsgivende artikler om glyphosat.

Læs mere her

Læs også