Glædelig jul = nyt træ: Julehilsner gennem elselskab kan blive til folkeskov

Midt i en december, hvor vi ser mindre til hinanden end vi plejer, gør energihandelsselskabet SEAS-NVE det muligt at sende en julehilsen til en, man savner. For hver julehilsen planter selskabet et træ gennem Growing Trees Network.

December 2020 er på mange måder ikke den samme festlige måned som den plejer. Pandemien er netop nu i Danmark på sit mest intense niveau med størstedelen af de danske kommuner er lukket ned og med et klart påbud om at se så få mennesker som muligt. 

Men aflyste julefrokoster og lange ture ned ad strøgets lysbeklædte gader behøver ikke koste julestemningen. 

Energiselskabet SEAS-NVE, der er en del af Andel-koncernen, tilbyder netop nu at sende en julehilsen elektronisk gennem den grønne initiativorganisation Growing Trees Network. For hver en julehilsen vil der blive plantet et træ, der forhåbentlig vil munde ud i organisationens håb om flere såkaldte folkeskove. 

Ole Christian Vestergaard, direktør i energihandelsselskabet SEAS-NVE, ser projektet som både et godt supplement til den lidt belastede julestemning i år, men også som en god mulighed for den danske natur:

- Mange ser lidt mindre til hinanden, end vi plejer her i julemåneden. Derfor vil vi gerne hjælpe danskerne med at sende julehilsner og samtidig gøre noget godt for naturen og kommende generationer. Nyplantede træer er ikke store, men med tiden gør de gavn. De øger fx biodiversiteten ved at give flere levesteder for andre planter og dyr, ligesom de også gavner vores grundvand, siger Ole Christian Vestergaard i en pressemeddelelse.

Når man planter folkeskove, rejser man dem over grundvandsmagasiner. Det er med til at sikre drikkevandet i fremtiden, fordi der udvaskes mindre nitrat end ved landbrugsjord.

- Og så vil vi rigtig gerne i dialog med både vores kunder og danskerne generelt om vores fælles natur og på sigt om, hvordan vi sammen kan skabe endnu bedre og klimavenlige løsninger. Tiltaget her afspejler et initiativ i en dagsorden, der er vigtig for os, tilføjer han.
Alle kan være med og sende en julehilsen – både nuværende, kommende og tidligere kunder hos SEAS-NVE.

Folkeskove til glæde for danskerne

Sammen med Growing Trees Network håber Ole Christian Vestergaard på, at danskerne vil være med til at få plantet en masse træer. Skovene er folkeskove med fredskovsstatus. De er dermed offentligt tilgængelige, så med tiden kan danskerne gå en tur i en skov af julehilsner.

Der er plads til 47.000 træer fordelt på tre områder på Sjælland – omkring Tølløse, Tune og Hillerød. Træerne bliver plantet af Growing Trees Network i 2021 i de to årlige plantesæsoner i foråret og efteråret.

Growing Trees Network Foundation

Growing Trees Network Foundation er en selvejende institution, hvis overordnede formål er følgende:

Rejsning af nye folkeskove på kommunal, statslig eller kirke jord i Danmark og udlandet til sikring af grundvandsressourcer, klimasikring og CO2 reduktion, herunder også:

  • Rejsning af folkeskove på jord ejet af virksomheder, organisationer og private med offentlig adgang, og hvor den fremtidige vedligeholdelse er sikret igennem aftale med kommune eller stat.

  • Rejsning af nye skove på kommunal eller statslig jord til forgrønning af Danmark, klimasikring og CO2 reduktion.

  • At yde finansiel støtte til kommunernes og statens jordopkøb i områder med særlige drikkevandsinteresser for hurtigere etablering af beskyttende folkeskov.

  • Rejsning af skov uden for Danmark, primært i tropiske og subtropiske lande - enten via egne skovrejsningsprojekter eller i samarbejde med andre skovrejsnings organisationer / NGO’er.

Læs også