Ramt igen af ASF: - Det er da dybt frustrerende

Kort efter nytår blev der konstateret ASF på en af de ni farme i Rumænien, som er ejet af et datterselskab til den danskejede landbrugskoncern DCHI. Direktør kan ikke sige noget om de økonomiske konsekvenser endnu.

2021 blev skudt i gang med nedslående nyt i DCH International.

For andet år i træk er der således konstateret afrikansk svinepest på en af de ni farme, som DCH Internationals datterselskab, Premium Porc, driver i Rumænien. Den frygtede svinesygdom blev fundet 2. januar i en besætning i amtet Vrancea.

30.000 grise skal nu aflives, hvilket går i gang nu i tæt samarbejde med de rumænske myndighederne. Herefter følger en gennemgribende rengøring og desinfektion af farmen før grise atter indsættes.

Fra direktør i DCH International, Lars V. Drescher, lyder det, at der formentlig går et halvt år før der igen kommer grise på farmen.

- Det er da dybt frustrerende. Det er da ikke nogen hemmelighed. Virkelig, virkelig frustrerende, siger han.

Høj biosikkerhed

I det dansk-ejede selskab har man længe brystet sig af at gøre et stort nummer ud af biosikkerheden. Tilbage i efteråret 2018 fortalte Lars V. Drescher blandt andet også, hvordan alt på selskabets gårde er sikret det bedste, det kan være mod sygdommen.

- Vi har yderligere sat insektnet op for alle ventilationshuller og startet UV-belysning af alt materiale, der bringes ind i staldområdet. Mad og cigaretter indkøbes til personalet og UV-belyses, fortalte han dengang endnu inden, at nogle af selskabets besætninger var ramt.

I en pressemeddelelse, som blev sendt ud fra DCH International onsdag om det nye smitteudbrud, lyder det også, at fundet er sket på trods af »ekstrem høje biosikkerhedsforanstaltninger, i den absolutte top af, hvad der findes globalt«.

Til spørgsmålet om det overhovedet er muligt at sikre sig mod ASF, lyder det fra Lars V. Drescher.

- Det håber jeg da. Vi synes jo, at vi har gjort alt, hvad der står i vores magt, men vi er nødt til at prøve at finde noget læring i den her episode også, og se om, der noget, som vi kan stramme op på, siger direktøren.

Konsekvenser ukendt

Han fortæller, at det er for tidligt at sige noget konkret om, hvad det kan være. Det gælder også den økonomiske del af sagen. Selskabet vil dog modtage erstatning på et tidspunkt fra den rumænske stat.

- Lige nu befinder vi os i den der fase, hvor det hele handler om praktisk håndtering, og der er ikke så meget tid til refleksion, men det kommer der på et tidspunkt, siger Lars V. Drescher.

Udover udbruddet på de to farme, som man selv ejer, så har DCHI også oplevet udbrud på mindre besætninger, som man har lejet sig ind på, og hvor der ifølge direktøren har været mindre fokus på biosikkerheden end der er på de ni farme, som man selv ejer.

I forbindelse med offentliggørelsen af seneste årsregnskab for 2019, lød det i april sidste år, at udbruddet i januar 2020 ville påvirke resultatet for 2020 negativt med 40 millioner kroner. 

Læs også