Svinejubel: Belgien er officielt erklæret fri for ASF

Efter at have været hårdt ramt af Afrikansk svinepest, med det første tilfælde fra september 2018, har myndigheder i Belgien nu meldt ud, efter et år uden nye tilfælde, at landet er frit fra smitten.

Det er svære tider at bedrive dyrelandbrug i den nuværende verdenssituation. Foruden Covid-19, der stadig har alles opmærksomhed, er dyretruende virusser som fugleinfluenza og afrikansk svinepest også noget, man i en årrække har bakset med.

Men der er gode nyheder at melde på det sidste område. EU-myndigheder meddelte nemlig i november 2020, at der ikke var fundet spor af afrikansk svinepest i Belgien over en periode på et år. På den baggrund erklærede man Belgien fri for afrikansk svinepest. 

OIE, den internationale organisation for dyresundhed, har efterfølgende i slutningen af december også erklæret Belgien officielt fri for afrikansk svinepest. Humlen i den sekundære bekræftelselse er, at OIE’s godkendelse vil være forudsætningen for ophævelse af handelsforbud med Belgien i forhold til visse markeder.

Der er således gået over to år siden det første fund af ASF i september 2018. Landets strategi har siden påvisningen af det første fund været fuldstændig udryddelse af sygdommen. Som mange andre lande har gjort, satte Belgien hegn op, lukkede for offentligheden, og gennemførte intensiv jagt på vildsvin. Mange af disse tiltag har nu vist sig frugtbare i kampen om udryddelse af sygdommen. Det sidste bekræftede tilfælde af afrikansk svinepest i Belgien blev påvist 11. august 2019.

Belgien eksporterer mere end to tredjedele af sin svinekødsproduktion, og derfor var kampen mod ASF et hårdt slag for den belgiske svinesektor – en sektor, som nu endelig kan vende tilbage som leverandør af svinekød til det globale marked, herunder Kina, som fortsat er storimportør af svinekød.

Tysk kamp fortsætter

Imens belgiske svineproducenter kan ånde lettet op, fortsætter indsatsen mod ASF i nabolandet Tyskland. 

Her har Friedrich-Loeffler-instituttet (FLI) inden for de seneste to dage bekræftet mere end 40 nye ASF-tilfælde i den hårdtramte delstat, Brandenburg. 

I distriktet Märkisch-Oderland blev i alt 17 tilfælde af ASF i vildsvin fundet onsdag den 6. januar og torsdag den 7. januar. Yderligere 29 ASF-tilfælde blev registreret onsdag den 6. januar fra Oder-Spree-distriktet. 

Dermed ryger det samlede antal sager af ASF i Tyskland nu op på 461 tilfælde.

De tyske tamsvinebesætninger er imidlertid fortsat fri for smitte.

Læs også