Det er der ingen ben i: Køb af bæredygtig fisk og skaldyr stiger

Forbruget af MSC/ASC-mærkede fisk er steget med 13 procent fra 2019 til 2020. Især er udviklingen i Rema 1000 stukket helt af med en stigning på 50 procent efter at størstedelen af deres udvalg har fået det bæredygtige certifikat.

Bæredygtighed er de seneste år blevet et af forbrugernes tungeste faktorer, når det kommer til valg af fødevarer. Både når det kommer til grøntsager, kød og fisk.

De danske supermarkeder er blevet den foretrukne fiskehandler. 80 procent af de danske forbrugere køber nemlig deres fisk og skaldyr i supermarkederne og de køber i stigende grad fisk, der er mærket med det bæredygtige MSC-mærke. Over de sidste fem år er salget steget med 43 procent. Derfor har det stor betydning for havenes bæredygtighed, hvad den enkelte dagligvarebutik vælger at sælge.

Rema går helt i fisk

Fisk som laks, rødspætte, rejer, tun og torsk er fortsat danskernes favoritter. Imidlertid er ukendte gode spisefisk også rykke frem i butikkerne. Rema 1000 har indført lidt mere usædvanlige ferske sæsonfisk, som eksempelvis mørksej, kuller og kulmule med MSC-mærket i køledisken.

Og netop salget af de markerede fiskebakker er ikke helt uden betydning. Ifølge Morten Fristrup, der er markedsansvarlig for MSC i Danmark, har den nye forbruger-tendens en god indflydelse på havets bæredygtighed. 

- Når en kæde som Rema 1000 vælger at sælge nogle mindre populære danske arter med MSC-mærket, så er de og forbrugerne med til skabe bæredygtige forandringer under havoverfladen”, fortæller Morten Fristrup, markedsansvarlig for MSC i Danmark i en pressemeddelelse.

Danske fiskere er faktisk blandt de mest MSC-certificerede i verden og en stor del bliver eksporteret.

- Når forbrugerne køber MSC-certificeret dansk fisk, er det et dejligt skulderklap til de danske fiskeres arbejde med bæredygtighed og hjælper dem med at åbne op for nye markeder, siger Morten Fristrup.

Kategorichef Jonas Garly Sørensen fra Rema 1000 fortæller, at udviklingen er et tegn på, at når danskerne får tilbudt et bredt udvalg af bæredygtig fisk og skaldyr, køber slår de også til.

-    Det er godt købmandskab - og så understøtter det vores målsætninger om bæredygtighed i Rema 1000, siger Jonas Garly Sørensen.

Milepæl for bæredygtighed

Der findes forskellige mærkningsordninger for fisk og skaldyr, hvor MSC-mærket er det mest udbredte. Mærket garanterer sporing af, hvor fisken kommer fra og at den er fanget bæredygtigt. For opdrættede fisk findes blandt andet mærket ASC, der sikrer, at fisken er opdrættet under ansvarlige forhold.

I december var 85 procent af alle solgte fisk og skaldyr i Rema 1000 fanget bæredygtigt eller opdrættet ansvarligt – og det er en sejr.

- Vi har i de seneste tre år arbejdet med at få producenterne og fiskerne konverteret over til MSC og ASC mærket, så 75 procent af omsætningen var certificeret. Oveni købet har vi fået alt fersk laks ASC-certificeret fra udgangen af 2020, så nu er hele vores faste sortiment på fersk fisk certificeret, afslutter Jonas Garly Sørensen.

MSC og ASC

Marine Stewardship Council er en international nonprofitorganisation, der står bag MSC-mærket, som er kendetegnet af en blå fisk.

MSC driver verdens mest anerkendte certificeringsprogram for bæredygtige, vildtfangede fisk og skaldyr.

MSC-mærket er forbrugernes garanti for, at fisken stammer fra en bæredygtig bestand, at havmiljøet beskyttes og at fiskeriet er velforvaltet.

 

The Aquaculture Stewardship Council (ASC) er en international nonprofitorganisation, der står bag ASC mærket for ansvarligt akvakultur.

ASC mærket er forbrugerens sikkerhed for, at fisken stammer fra et opdræt, der har minimal påvirkning på miljøet og lokalsamfundet.

Læs også