På dybt vand: Brexit kan betyde mindre britisk torsk til fish and chips

Mange britiske fiskere håbede, at Brexit ville tillade ham at fange mere torsk, en af Storbritanniens foretrukne fiskeretter. I stedet er de bekymret for, at de ender med mindre.

Mens premierminister Boris Johnson hævdede, at sidste måneds handelsaftale vil lade Storbritannien genvinde kontrollen med sit fiskerifarevand ved at tage 25 procent af Den Europæiske Unions rettigheder tilbage over fem år, føler mange fiskere sig svigtet. De er ked af, at aktien faldt langt under de oprindelige krav og måske endda betyder mindre mængder af nogle vigtige fangster.

Det beretter mediet Bloomberg.

Skønt en lille del af økonomien, var fiskeri et nøglespørgsmål, der holdt handelsforhandlinger op og blev symbolsk, efter at medlemskab af Europas indre marked fremskyndede dets død. Aftalen vedrørende Brexit vil lade Storbritannien fange for yderligere 146 millioner pund (1,2 milliarder kroner) fisk, hvilket hjælper en fiskeriindustrien, der har oplevet et stort fald siden 1970'erne.

Aftalen vil dem mulighed for at fange mere makrel og sild, men nogle fiskere kan blive siddende med mindre mængder af torsk og kuller – de foretrukne fisk i Storbritanniens ikoniske ”fish and chips”(fisk og pomfritter, red.).

Storbritannien fangede næsten 453.592 kilo fisk i 2019. Borris Johnson krævede oprindeligt en nedskæring på 80 procent af EU-rettighederne i britiske farvande, inden han opgav jorden for at få en aftale på plads. Storbritannien har nogle af Europas mest frugtbare fiskeriområder, men har været nødt til at dele dem med andre nationer.

Aftalen betyder også kvoteudskiftning muligvis ikke længere er muligt for britiske fiskere. Det betyder, at mængden af torsk, de kan fange i Nordsøen, falder til 57 procent fra 63,5 procent, lyder det fra den skotske regering.

Mens kvoteudveksling mellem de enkelte lande ikke længere er tilladt, vil Storbritannien og EU føre separate samtaler om udvikling af en ny mekanisme. Det er stadig uklart, hvad resultatet bliver, og det betyder mere usikkerhed for fiskerne.

Eksportbekymringer

Britiske handlende er også bekymrede over salget til Europa, deres største eksportmarked. Nyt bureaukrati kan medføre forsinkelser i forsendelsen, hvilket efterlader de letfordærvelige fiskevarer i fare for at rådne på toldstationer. Mange transportvirksomheder tager ikke længere blandede mængder fisk og skaldyr på grund af det involverede komplekse papirarbejde.

- Du har brug for en ph.d. i eksport for at passe ind i det her, sagde Victoria Leigh-Pearson, salgsdirektør hos laksefirmaet John Ross Jr til Bloomberg. Laksefirmaet havde selv en forsendelse til Europa forsinket i seks dage på grund af toldophold. 

- Rigtig mange mængder mad går til grunde af det her, afslutter hun. 

Nogle britiske skibe har endda tyet til at lande deres fangst i Danmark for at gøre processen lettere og skære forretning for britiske processorer.

Det øgede papirarbejde betyder også ekstra omkostninger, hvilket i værste fald kan gøre britiske virksomheder mindre konkurrencedygtige. 

Læs også