Fustage-frustrationer: Bryggerier kan ikke afsætte fadøl

De økonomisk pressede danske bryggerier sender bøn til politikerne om at gennemføre det såkaldte coronapas, afgiftslempelser og kompensation for øl, der bliver for gammelt gå grund af tvangslukning af serveringsstederne.

Det er ikke kun mange danskere, der savner at kunne gå ud og hælde en kold fadøl ned i svælget i godt selskab. De mange bryggerier er også frustreret over ikke at kunne servicere.

Tusindvis af liter julebryg og andre øltyper bliver i denne tid usælgeligt, da serveringsstederne fortsat er tvunget til at holde lukket grundet pandemien. Cirka 75 procent af de danske bryggerier brænder inde med deres fadøl.

I en undersøgelse foretaget af Bryggeriforeningen blandt sine medlemmer svarer 28 ud af 36 deltagende bryggerier ”ja” til et spørgsmål om, hvorvidt nedlukningen betyder, at de enten har eller vil få øl, som ikke kan sælges, inden det bliver for gammelt som følge af nedlukningen af restauranter, caféer og barer. 14 af dem svarer endda ”ja, det er et stort problem”.

Undersøgelsens resultater ærgrer Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald. Ifølge ham, er det desværre blot et symptom på en branche, der i den grad er presset.

- Desværre var restaurantsektoren lukket i december, som for mange bryggerier er en meget vigtig måned, og bryggerierne kunne derfor ikke afsætte alle deres fustager med julebryg, som de nu brænder inde med. Det samme gælder øltyper med kort holdbarhed – eksempelvis Pale Ale og IPA. Den usælgelige fadøl er et konkret tegn på en branche i knæ, siger Niels Hald i en pressemeddelelse.

Ud over kompensation for de usælgelige fustager har bryggerierne i undersøgelsen særligt to ønsker til politikerne. Fire ud af fem bryggerier ønsker oprettelse af det omdiskuterede coronapas, der tidligere end ellers kan åbne for smittefrie borgeres adgang til natteliv, koncerter, sportsbegivenheder, festivaler og andre events, hvor fadøl bliver serveret i en lind strøm.

Yderligere peger over halvdelen af de adspurgte bryggerier på, at de har akut behov for færre udgifter, eksempelvis via afgiftssænkelser.

- Allerhelst vil bryggerierne i gang med at sælge deres produkter til de kunder, der i dag er tvangslukkede. Et coronapas til borgere med vaccination, negativ test eller tidligere coronasygdom kan sikre en tidligere, men tryg genåbning for natteliv og større begivenheder. Her og nu har vores medlemmer brug for afgiftslempelser, og der brug for at få udskudt betalingen af moms for hele 2020, som mange virksomheder skal indbetale om kort tid, afslutter Niels Hald.

Fire ud af de 36 bryggerier i undersøgelsen tilkendegiver, at der er risiko for, at de må lukke. Det er dobbelt så mange som i en tilsvarende undersøgelse i efteråret 2020.

Læs også