Det Fynske Dyrskue:: Modernisering med afsæt i stærke rødder

Når Det Fynske Dyrskue åbner portene ind til dyrskuepladsen i juni, vil både besøgende og udstillere møde det velkendte dyrskue, men også et væld af nye tiltag. Heriblandt en maskinring, hvor maskinforhandlere kan vise deres maskiner frem.

- Der er nye tiltag, heriblandt en maskinring, fortæller dyrskuechef Anita Christoffersen, der tiltrådte stillingen efter dyrskuet i 2022. Foto: Kommpress

Der vil stadig være fokus på grise, køer, traktorer og mejetærskere i 2023-udgaven af Det Fynske Dyrskue, men det moderne landbrug har meget mere at byde på, så derfor vil der også være mange nye og innovative tiltag.

Dyrskuet, som sidste år tiltrak næsten 50.000 besøgende, blænder til juni således op for blandt andet det nye tiltag – en maskinring, hvor maskinudstillere kan vise produkter frem til kunderne.

- Vi etablerer også en ny slags erhvervsklub, hvor landbrugserhvervet kan møde andet erhverv. Det giver potentiale for nye samarbejder på tværs, fortæller dyrskuechef, Anita Christoffersen.

Hun fremhæver, at erhvervsklubben allerede etableres hen over foråret, og at der vil blive arrangementer og netværk løbende hen over året.

- Vi åbner også for at tegne sponsorater. Dels for at skabe et økonomisk fundament til endnu mere kvalitet, men også for at knytte det øvrige erhvervsliv til landbrugserhvervet, hvilket igen gerne skulle skabe flere samarbejdsmuligheder, siger hun.

Dyrskuet sætter fokus på udeliv

Den nye dyrskuechef erkender, at dyrskuepladsen sidste år var lidt halvtom. For at undgå en lignede situation er der lavet flere mindre stande, så der er flere, der kan være med.

- Her har vi primært fokus på udeliv.

- Landbruget om nogen kender til udelivet. Den erfaring og viden kobler vi på dyrskuet og lader den øvrige befolkning, hvor corona har øget interessen betydeligt, nyde godt af det. Ligesom professionelle landmænd jo også kan nyde stande med fokus på udelivet, jagt, hus, have og grøn energi.

- Vi går mere og mere op i lokalt producerede fødevarer, og vi bruger meget tid i naturen og på udendørsaktiviteter. Meget af det udspringer fra landbruget så det skal vi som dyrskue også afspejle - blandt andet i form af mad lavet energirigtigt. Vi vil være en aktiv spiller i forhold til den grønne omstilling af erhvervet, siger Anita Christoffersen og fremhæver et stort parkområde med street food og hyggelige oaser.

Holder fast i rødderne

Anita Christoffersen fastslår, at målet helt klart er at holde fast i rødderne samtidig med, at der følges med tiden.

- Det Fynske Dyrskue er en fynsk kulturinstitution gennem 140 år. Men vi vil forsøge at lægge det lidt støvede image fra os og tænke i nye, kreative baner for virkelig at bringe dyrskuet ind i det 21. århundrede, siger hun.

Dyrskuechefen understreger, at moderniseringen af dyrskuet sker med afsæt i det stærke DNA, som Det Fynske Dyrskue har udviklet siden 1882.

- Vi prøver hele tiden at modernisere dyrskuet, og i år indretter vi også pladsen, så de besøgende oplever et bedre flow og en rød tråd, der trækker tilbage til landbruget, siger Anita Christoffersen.

Scene med indlæg

Et af de øvrige nye tiltag er etableringen af en scene, hvor der vil være inspirerende indlæg eksempelvis om køkkenhave og hønsehold, men også om landbrugsfagligt indhold blandt andet med politiske debatter.

- By skal møde land, men Det Fynske Dyrskue skal også være et sted, hvor den professionelle landmand kommer hjem med et udbytte, garanterer Anita Christoffersen.

Del af positiv udvikling

- Vi er et landbrugsland. Vi har så meget at være stolte af. Ved at deltage på Det Fynske Dyrskue er man med til at få vist alt det, dansk landbrug kan - alle facetter.

- Det Fynske Dyrskue skal være et mødested internt for landbruget, men også en fremvisning til byen. Vi skal bruge skuet til at italesætte alt det, landbruget kan, slutter dyrskuechefen.

2023-udgaven af Det Fynske Dyrskue finder sted den 9.-11. juni 2023.

Fakta om Det Fynske Dyrskue

- Det Fynske Dyrskue er landets ældste dyrskue, som har været afholdt siden 1882 - og på Dyrskuepladsen i Odense siden 1961. Cirka 50.000 gæster deltager hvert år

- Børnedyrskuet på Det Fynske Dyrskue er Nordens største og har været afholdt siden 1953

Læs også