Sådan kan danske EU-politikere påvirke landbruget

Venstrepolitiker har igen fået en plads landbrugsudvalget i Europa-Parlamentet, men det er som eneste dansker.

- Vi skal være herre i eget hus igen. Det starter ved, at vi kan brødføde vores egen befolkning, siger Asger Christensen om den vigtigste landbrugsopgave de næste fem år.

Efter et europæisk valg og en nyt sammensætning af Europa-Parlamentet er i løbet af sommeren også fulgt nye konstellationer i de forskellige udvalg i Europa-Parlamentet.

I de udvalg, der i høj grad behandler lovgivning vedrørende landbruget, er der denne gang kommet en enkelt danske med. Fuldstændig ligesom sidste periode er Venstres medlem Asger Christensen blevet medlem af udvalget, der altså arbejder med de lovforsalg, de på et tidspunkt skal til afsteninng i parlamentet.

Man sidder som medlems parlamentet altså ikke med mere magt, når der skal stemmes om landbrugsspørgsmål, men man har bedre mulighed for at påvirke, hvad der i sidste ende kommer til afstemning.

Glad for pladsen

Parlamentsmedlemmet Asger Christensen glæder sig over sin placering i udvalget. Som mangeårig landmand er landbrugsområdet den store mærkesag for poltikeren.

- Jeg er enormt glad for og stolt over, at jeg allerede nu kan indfri mine to første valgløfter: Jeg gik til valg på at sidde i Landbrugs- og Fiskeriudvalgene. Det er nu lykkedes, lød det fra Asger Christensen, da det efter konstitueringen i juli stod klart, at han beholdt sin plads i udvalget.

Flere udvalg påvirker landbruget

Ud over landbrugsudvalget påvirker arbejdet i øvriget udvalg naturligvis også landbruget.

Isærdeles hed kan to andre udvalg nævnes. Regler omkring dyretransport hører såleledes ind under Transport- og Turismeudvalget, hvor Asger Christensen også har fået plads sammen med socialdemokratiske Marianne Vind.

Og så er en del af arbejdet omkring fødevareproduktion og dyrevelfærd placeret under Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed, der har hele fire danske permanente medlemmer og yderligere fire supleanter.

Danske udvalgsposter med indflydelse på landbruget:

Disse parlamentsmelemmer har fået udvalgsposter i udvalg, der påvriker lovgivningen omring landbruget. Poster varer som udgangspunkt de kommende fem år frem til et nyt Europa-Parlamentsvalg.

Medlemmer af Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed: Rasmus Nordqvist (SF) og Stine Bosse (M). Niels Flemming Hansen (K), Kristoffer Storm (DD), Anders Vistisen (DF), Christel Schaldemose(S), Morten Løkkagaard (V) og Sigrid Friis (RV) er stedfortrædere.

Medlemmer af Transport- og Turismeudvalget: Asger Christensen (V). Marianne Vind (S) er stedfortræder.

Asger Christensen er eneste medlem af Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter.

Læs også