Brexit-aftale har enorm betydning for mejeribranchen

- Det er en fantastisk god nyhed, at mejerierne fremover kan eksportere toldfri til Storbritannien. Høje toldmure havde været en katastrofe for dansk mejerieksport, lyder det fra Mejeriforeningens direktør om den nye handelsaftale mellem EU og Storbritannien.

Storbritannien og EU’s nye aftale om told- og kvotefri varehandel mellem de to parter skaber glæde i mejeribranchen, der historisk set har haft – og stadig – har en betydningsfuld eksport af blandt andet Lurpak-smør til det britiske marked. 

- Det er en fantastisk god nyhed, at mejerierne fremover kan eksportere toldfri til Storbritannien. Det har enorm betydning for mejeribranchen, lyder det fra Mejeriforeningens direktør Jørgen Hald Christensen om aftalen, der blev indgået Juleaftensdag efter hårde og meget langvarige forhandlinger.

Alternativet til en aftale havde været et hårdt brexit med meget høje toldsatser på de danske mejeriprodukter fra den 1. januar, fortæller Jørgen Hald Christensen. 

Vigtigste marked

For mejerivarerne var der lagt op til gennemsnitlige toldsatser på 55 procent, og det ville i givet fald have savet adskillige milliarder kroner af den danske eksport. 

- Det ville havde ramt vores eksport til Storbritannien ualmindeligt hårdt og efter alt at dømme medført, at der skulle findes nye markeder til nogle af produkterne, lyder det fra mejeridirektøren.

Koncernchefen for Arla, Peder Tuborgh, har ikke sat tal på det mulige eksporttab offentligt, men har oplyst over for Finans.dk, at Arla årligt eksporterer 170.000 tons mejerivarer til Storbritannien, som er selskabets klart største marked med en omsætning på 20,2 milliarder kroner – en fjerdedel af hele Arla-koncernens salg. 

Samtidig er Arla dybt involveret i Storbritannien, hvor selskabet ejer landets største mejeri og har aktiver for 9,7 milliarder kroner. 2.190 af Arlas 9.759 andelshavere er britiske – svarende til 22 procent, og de leverer knap 26 procent af selskabets andelshavermælk. 

Vigtigt for frihandlen

Aftalen har også en vigtig symbolsk betydning, mener Mejeriforeningens direktør. 

- Det er en sejr for frihandlen. Omkring 75 procent af den danske mejeriproduktion bliver afsat på udenlandske markeder, og branchen er derfor dybt afhængig af gode handelsvilkår verden rundt. 

- I et lidt større perspektiv er den frie handel også vigtig for den økonomiske vækst og velstand både i Danmark, i EU og på globalt plan. Et hårdt Brexit ville have været et alvorligt tilbageslag frihandlen – og også derfor er aftalen en rigtig god nyhed, siger Jørgen Hald Christensen. 

Krav om certifikater

Selvom aftalen har forhindret indførsel af told på danske mejeriprodukter i UK, betyder det ikke, at varerne frit kan transporteres over grænserne, som man kender det i EU's indre marked. Storbritannien er fra årsskiftet et såkaldt »tredje land«, hvilket indebærer, at alle varer fra EU skal kontrolleres ved grænsen med krav om certifikater og anden dokumentation. 

- Det bliver helt klart mere bøvlet at eksportere til UK fremover, og det vil i den sidste ende gøre det dyrere for danske virksomheder at handle med briterne. Hvor store omkostningerne bliver, har vi endnu ikke et klart billede af, siger Jørgen Hald Christensen. 

Formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, hilser den nye handelsaftale velkommen. I en nytårsudtalelse skriver han: 

- Brexit blev ikke hård, og tak for det, men der er stadig udeståender, som meget gerne [må] afsluttes på en ordentlig måde.

Læs også