Ingen Brexit-beef: Danish Crown eksport til Storbritannien fortsætter

Efter hvad der har følt som en evighed siden briterne stemte for et Brexit, er en handelsaftale mellem EU og Storbritannien endelig kommet på plads. Efter 1645 dage med spekulationer ligger det nu fast, at Danish Crowns eksport til Storbritannien kan fortsætte i stort set uændret form.

Fire år, seks måneder og én dag. 

Så længe er der gået siden et flertal af briterne stemte for at melde sig ud af EU til den endelige aftale nu er på plads. Med det royale blå stempel er briterne nu officielt ude af EU, lige som vi siger farvel til 2020. 

Den lange ventetid på endelig aftale har været død og pine for mange danske eksportenheder. En af dem, der har ventet i spænding, er Danish Crown. Hos Danish Crown har Storbritannien været en af Danmarks absolut største handelspartnere, og baconeksporten er kommet uskadt gennem to verdenskrige, oliekriserne, den store depression i 30’erne og nu også Brexit.

Vedligeholdelsen af eksporten glæder en lettet Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

- Vi har et stort og vigtigt marked i Storbritannien, som ser ud til at fortsætte med aftalen omkring Brexit. Vi har hele tiden forberedt os på det værste, men med en handelsaftale mellem UK og EU kan vi gå ind i det nye år med en uændret eksport til et af vores vigtigste markeder. Det har skabt mere ro både hos os og på resten af det europæiske marked for fersk grisekød, fordi det fjerner en ubekendt faktor, fortæller han i en pressemeddelelse.

Dansk optimisme

Siden briterne stemte sig ud af EU, har Danish Crown mærket en stor opbakning fra sine britiske kunder. Mens man i EU har spekuleret på, hvilke konsekvenser et ”hard Brexit” ville få for eksporten til Storbritannien, har briterne imidlertid frygtet et reelt kaos med mangel på fødevarer.

- Vores kunder har virkelig haft fokus på at sikre sig, hvis der ikke kom en aftale på plads. Vi har haft den fordel, at vi sender de fleste af vores varer med færge direkte fra Esbjerg til Storbritannien. Derfor har vi hele tiden forventet at kunne få vores varer ind i England, siger Lars Albertsen.

I fremtiden vil eksport til Storbritannien kræve mere papirarbejde end hidtil. Man forventer dog ikke, at det vil skabe problemer, da Danish Crown i forvejen har en stor eksport til andre lande uden for EU og derfor håndterer den slags dokumenter i stort tal hver eneste dag.

- Vi forventer en uændret stor eksport til Storbritannien, hvor det i høj grad vil være udviklingen i den britiske økonomi, der kommer til at afgøre, om vi kan øge eksporten eller først og fremmest skal koncentrere os om at fastholde vores markedsandel, siger Lars Albertsen.

Danish Crown eksporterer årligt for omkring fire milliarder kroner til Storbritannien. Danish Crown Pork står for langt den største del, men også Foods, Beef, Sokolow, ESS-FOOD og DAT-Schaub har deres plads på det britiske marked.

Læs også