Danskerne vælger økologi som det foretrukne, bæredygtige fødevarevalg

En ny undersøgelse lavet for Økologisk Landsforening viser, at den danske opfattelse af økologi som et bæredygtigt valg er betydeligt forøget det seneste år. Cirka 70 procent af de adspurgte oplyser, at de anser økologi som værende bæredygtigt, mens mere end 80 procent mener, at økologi beskytter naturen og grundvandet.

Man skal ikke undervurdere værdien af det lille røde ”Ø”, der pryder de danske økologiske fødevarer. Samtidig er bæredygtighed er for alvor rykket ind i danskernes bevidsthed, når det handler om valg af fødevarer. Det viser en undersøgelse, som er lavet af Rybner Analyse på vegne af Økologisk Landsforening. Det seneste år er der sket en markant stigning i antallet af danske forbrugere, der anser økologi som bæredygtigt. 68 procent af de adspurgte i undersøgelsen mener, at økologiske fødevarer er et bæredygtigt valg i modsætning til 63 procent af de adspurgte i en lignende undersøgelse fra sidste år.

Stigningen kommer imidlertid ikke som en overraskelse for chefkonsulent i Økologisk Landsforening, Helle Bossen. Hun mener nemlig, at økologimærket er et nemt samlingspunkt for den bevidste forbruger.

- Bæredygtighed er blevet nærværende hos mange danskere. De fleste ved, at hvis vi vil træffe bæredygtige valg, kan vi ikke nøjes med at fokusere på en ting. Vi skal tænke i helheder. Og netop her har økologien meget at byde ind med, både når det handler om dyrevelfærd, beskyttelse af grundvandet og hensyn til naturen ved at undgå syntetiske pesticider, siger hun i en pressemeddelelse.

82 pct. af deltagerne i undersøgelsen mener yderligere, at økologisk produktion beskytter naturen, miljøet og grundvandet, samtidig med at 63 procent af dem mener, at økologisk produktion er bedre for klimaet. Sidste år var procentandelen 56 procent.

- Der er skabt mange myter om økologisk produktion, men i takt med at myterne er knust, har danskerne forstået, at økologien også er en del af løsningen, hvis vi skal skabe en fremtidig fødevareproduktion, der skåner klimaet, forklarer Helle Bossen.
Ifølge undersøgelsen er holdningen til økologisk produktion som mere bæredygtig, klimavenlig og miljøbeskyttende mest udbredt blandt kvinder, samt personer i alderen 18-39 år og danskere, der er bosat på Sjælland og i hovedstadsområdet.

Læs også