Ø-mærket jul: De fleste danskere køber økologisk julemad

En ny undersøgelse for Landbrug og Fødevarer viser, at 70 procent af danskerne køber økologiske fødevarer, når de handler ind til julebordet.

Julen er hjerternes fest og står netop nu for døren. Juleaften er for de fleste danskere også lig med et madorgie uden sidestykke, og for mange bliver madindtaget i juledagene økologisk. 

En ny undersøgelse foretaget af Norstat for Landbrug & Fødevarer viser nemlig, at økologien vægter højt i danskernes indkøbsposer i juletiden.

Ifølge undersøgelsen køber 70 procent af danskerne en eller flere økologiske fødevarer, når de handler ind til julebordet.

Det er første gang, at undersøgelsen er lavet og resultaterne glæder økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen.

- Vi er glade for at se, at danskerne i højtiden tager det store danske udbud af økologiske fødevarer til sig, siger hun og uddyber:

-  Salget af økologiske fødevarer har været stigende lige siden 2003, og det er derfor også naturligt, at økologien i stor stil rykker ind på de danske juleborde. Vi kan se i undersøgelsen, at danskerne kræser for maden i julen, da mange køber økologiske basisvarer som mælk, æg og grøntsager, mens der også bliver handlet økologisk kød i form af and og flæskesteg.

Undersøgelsen viser blandt andet, at knap hver tredje dansker (31 procent) vælger økologiske kartofler, mens rødkål købes økologisk hos 23 procent af de adspurgte. Også andelen af danskere som køber økologisk kød, er forholdsvis høj: 20 procent køber økologisk and og 17 procent køber økologisk flæskesteg.

Blandt mejeriprodukterne er der ligeledes store dele af de adspurgte, der sværger til det økologiske. Især fløden har en højere økologisk andel i julen end i hverdagen, med knap en fjerdedel af danskere, som køber fløde til jul mærket med det velkendte ø.

Undersøgelsen viste afsluttende også, at når danskerne handler julens søde sager, sker det sjældent økologisk. Her er der nemlig kun to procent, der køber økologisk, når de handler slik og chokolade.

Læs også