2020 var grisens år: Det kinesiske svinemarked boomer

Ifølge tolddata i denne uge har Kina importeret 9,91 millioner ton kød i 2020. Samtidig er landets sojaimport steget med 13 procent i takt med at landets egen svinekødsproduktion er på vej tilbage.

Verdens største forbruger af svinekød, Kina, kan se tilbage på 2020 som et succesfuldt år på svinekødsfronten. Forsendelserne steg 60,4 procent året før og kom efter Kinas produktion af svinekød faldt 19 procent i første halvår. Det fulgte et endnu større fald i 2019, da ASF hærgede landets enorme svinebesætning.

Kinas toldadministration begyndte kun at frigive månedlige data sidste år, men det samlede antal i 2020 menes af brancheanalytikere at være en rekord.

- Det er bestemt en rekord. Alle arter (grise, red.) ramte rekorder sidste år, siger Pan Chenjun, senioranalytiker hos Rabobank til Reuters.

Importen af svinekød fra USA, Kinas største leverandør, steg 223,8 procent, men test af importerede, frosne fødevarer for Covid-19 i anden halvdel af 2020 bremsede importen. Den holdt imidlertid et sundt tempo.

Priserne på svinekød på det kinesiske hjemmemarked faldt i løbet af oktober, men begyndte at stige kraftigt igen i slutningen af november på grund af stigende efterspørgsel, hvilket gjorde billigere importeret kød mere attraktivt.

Sojaimporten som vigtig faktor

Kinas import af sojabønner steg med 13 procent til en årlig rekord i 2020, lød det også fra denne uges tolddata – en direkte konsekvens af sund efterspørgsel fra landets hurtigt gendannende svinesektor.

Kina er verdens største sojabønnekøber og købte 100,33 millioner tons oliefrø i 2020, op fra 88,51 millioner tons i 2019. Alene i december importerede landet 7,524 millioner ton. 

Kinas amerikanske sojabønneimport i 2020 steg med 56,3% fra et år tidligere.

Den aggressive genopfyldning af Kinas svinebedrifter sidste år samt den store sojaimport vil føre til en vækst i svinekødsproduktionen på cirka 10 procent i 2021, lyder det i en Rabobank-prognose. Det vil ifølge prognosen skubbe landets import af kød ned med helt op til 30 fra år til år. 

Læs også