Fordærvende følgeeffekt: Brexit strander kødforsendelser ved den europæiske grænse

Britiske fiskere har lidt langvarige forsinkelser med fragtforsendelser til Europa i kølvandet på Brexit. Nu står britisk kød over for lammende forsinkelser grundet ekstra bureaukrati ved grænsen, som betyder, at kødet rådner.

Afgangen fra EU har ikke været en smertefri procedure for Storbritannien. Skilsmissen, der blev til endelig realitet i slutningen af sidste år, har betydet nye restriktioner, da der nu kræves toldkontrol og sundhedscertifikater til kødeksport. 

Det har efterladt nogle forsendelser i kø ved grænsen til EU. Et medlem af British Meat Processors Association kunne for nyligt rapportere, at en last var ved at blive returneret efter at have ventet fem dage på godkendelse til Irland, lød en erklæring mandag fra kødforeningen.

- Hver time forsinkes en lastvogn med kød, hvilket øger chancen for, at ordren enten reduceres i pris, annulleres og returneres eller i de mest alvorlige tilfælde forkastes og ender på lossepladsen. Det nye toldsystem for kødprodukter efter brexit er indviklet, gammeldags og dårligt implementeret, lød det i erklæringen.

De fleste afsendere begrænsede EU-handlen til omkring en femtedel af normalen i begyndelsen af januar for at teste det nye system, men vil sandsynligvis blive udsat for ekstra grænsekaos, da de øger mængderne sammen med andre industrier. Nogle EU-kunder signalerer allerede, at de skifter fra britisk kød til produkter fra andre lande i EU.

Cirka 60 procent af den britiske eksport af mad, foder og drikkevarer var på vej til EU sidste år. Omkostninger til husdyrhandel kunne stige med fem til otte procent, selv med frihandelsaftalen på grund af friktionen forårsaget af papirarbejde, mærkning og fysisk kontrol.

Læs også