Brexit-svineri: Flere end 100.000 britiske grise strandet grundet grænseproblemer

Britiske landmænd bebrejder øget bureaukrati efter Brexit for faldet i eksporten, da tilstrømningen af billigt europæisk kød rammer priserne.

Efter at AgriNews bragte nyhederne om problemerne de britiske fiskere oplevede efter Brexit blev en realitet, har endnu en konsekvens set dagens lys. 

Den britiske svineindustri har bedt regeringen om hjælp efter Brexit-relaterede grænseproblemer og en tilstrømning af billigt europæisk kød har ført til mere end 100.000 overskydende svin, der står i venteposition på gårde rundt om i landet.

Det skriver mediet, Financial Times.

National Pig Association (NPA) skrev til den britiske miljøminister, George Eustice, i sidste uge og bad ham om at indkalde til et presserende møde med forarbejdningsvirksomheder og detailhandlere i lyset af "højere omkostninger, faldende priser og et krympende marked".

NPA meldte også ud, at svineproducenter var blevet ramt af bureaukratiske forsinkelser i EU, der resulterede i, at eksporten af svinekød faldt til en fjerdedel af de normale mængder.

- Det overordnede billede er nu en enorm forstyrrelse af vores eksportforsyningskæde, men med minimale problemer og relativ lethed for EU-import til Storbritannien, skriver formand for National Pig Association Richard Lister i sit brev og fortsætter:

- Denne ubalance kombineret med andet markedspres og Covid-19 er en alvorlig trussel mod vores industri.

Andre presfaktorer

Storbritannien både importerer og eksporterer svinekød, fordi britiske forbrugere spiser andre dele af grisen end vi gør i EU. Storbritannien importerer blandt andet bacon, mens de eksporterer griseører og hoveder.

I mellemtiden har Covid-19-pandemien bremset kødforarbejdningen, og billigt tysk svinekød oversvømmede det europæiske marked, efter at afrikansk svinepest førte til et forbud mod tysk eksport til Kina.

Det har skubbet den britiske svinepris 12 procent ned år-til-år, lyder det fra NPA.

Som et første skridt ønsker svinebranchen, at detailhandlerne er enige om at prioritere salget af britisk svinekød og skubber for at sælge de mindre populære nedskæringer.

Læs også