Faste vinter-rutiner øger kalvenes overlevelse

For ikke at opleve en øget kalvedødelighed om vinteren, kræver det faste rutiner. Seges anbefaler, at man tørrer den nyfødte kalv, strør dagligt og giver ekstra mælk om vinteren.

Kalvene skal have 4-6 liter råmælk max. 4 timer efter fødslen. Og om vinteren mindst 10 procent ekstra sødmælk dagligt. Arkivfoto Ekstra strøelse er godt givet ud. Arkivfoto: Tenna Bang

Det er ikke noget nyt, at man snakker om kalveoverlevelse om vinteren, men de kendte tiltag skal gøres, før de virker, derfor har Seges valgt, at repetere de væsentligste fokusområder for kalvepasserens management i kalvestalden.

Tør den nyfødte kalv.

- Det er ikke kulden som sådan, der tager livet af kalvene. Det er afkølingen. Derfor er det vigtigt at lade koen slikke kalven helt tør eller tørre den manuelt, opfordrer Seges.

Strø hver dag.

- Som nævnt er det ikke kulden men afkølingen, der svækker kalvene om vinteren. Derfor er det godt givet ud at give ekstra strøelse og strø hver dag i vinterperioden. Strø med hel halm, da det er væsentligt, at kalvene kan putte sig ned i strøelsen, lyder det. Kalvedækkener kan være med til at minimere varmetabet i kolde perioder.

4 -6 liter råmælk maks 4 timer efter fødslen. Seges påpeger at mælken skal være 40 grader varm ved udfodring og anbefaler at man tjekker kvaliteten med et kolostrometer eller en brixmåler.

Mindst 10 procent ekstra sødmælk dagligt.

- 10 procent vil typisk være 0,5-1 liter. Hvis du bruger mælkeerstatning, skal koncentrationen øges til 140 gram mælkepulver pr. liter færdigblandet mælk, forklarer Seges og påpeger, at mælketildelingen allerede bør øges, når dagstemperaturen falder til under 15 grader grader.

Sektionering.

- For at undgå smittespredning er det vigtigt at danne stabile grupper af kalve, der holder længe. Og flyt aldrig en ældre kalv til yngre hold. Allerbedst er det at opstalde småkalvene to og to med skarpe smittebarrierer mellem hvert par, lyder det fra Seges.

 

Læs også