Naturstyrelsen bør fratages retten til at beskæftige sig med dyr for altid

Naturstyrelsen kan ikke holdes ansvarlige eller straffes, når dyr dør af sult og sygdom i naturnationalparker. Styrelsen bør fratages retten til at beskæftige sig med dyr, mener læserbrevsskribenten.

Af Lene Christensen, Sjoltevej 14, 4733 Tappernøje

Naturstyrelsen er blevet tiltalt for dyremishandling i Mols Bjerge, hvor manglende fodring, pleje og lovpligtige tilsyn resulterede i, at adskillige kvæg døde af sult og sygdom i 2021.

Ifølge politiet har 77 dyr været udsat for grov uforsvarlig behandling med karakter af mishandling.

En dyrerettighedsforkæmper anmeldte Naturstyrelsen efter henvendelse fra en ansat i styrelsen, der ikke kunne leve med, at man fra højeste instans nægtede dyrene foder.

»Det har ikke været i orden, og der vil blive fulgt op på den konkrete sag, så vi sikrer at vi lærer af det for fremtiden«, sagde Naturstyrelsens direktør Peter Ilsøe i 2021.

Ikke en svipser

Men det blev hurtigt slået fast, at Naturstyrelsens forvaltningsform ikke var en svipser.

Få måneder senere fik den daværende regering nemlig vedtaget en dispensation fra dyrevelfærds-loven, der sikrer, at statens husdyr i naturnationalparker nu på lovlig vis kan forvaltes på præcis samme måde, som de blev i Mols Bjerge.

Frataget retten til foder, pleje og ly blev tilsynet på individniveau også skrottet og erstattet med tilsyn på flokniveau. Der skal altså ikke længere holdes øje med, hvordan det enkelte dyr har det, bare flokken overordnet ser okay ud.

Alt over to dyr kan betegnes som en flok, så hvor mange og hvor meget dyrene skal lide, er op til dyreejers samvittighed. Og Naturstyrelsen har tydeligvis ingen.

Mørkelygten

Med vildledning i særklasse blev dispensationen vedtaget med gentagne ministerielle forvisninger om, at dyrevelfærden var garanteret, fordi der IKKE blev pillet ved dyrevelfærdslovens § 2:

»Dyr er levende væsener og skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe«.

Og det blev der heller ikke.

Men det blev fortiet, at når øjet kun skal holdes på flokken, er det ikke længere en overtrædelse af §2, hvis et dyr udsættes for smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, fordi man altid kan forsvare sig med, at man jo ikke har set det enkelte dyr lide.

Naturstyrelsen har hermed sikret sig, at de ikke kan holdes ansvarlige eller straffes, når dyr dør af sult og sygdom i naturnationalparker.

Dispensationen gælder KUN for statens husdyr i kommende naturnationalparker, men uofficielt er den for længst, og i tæt samarbejde med myndighederne, taget i brug overalt i naturplejen med helårsgræssende husdyr.

Men de, der gør opmærksom på lovbruddet og de forfærdelige konsekvenser, det har for dyrene, udsættes for heftig kritik, anført af Danmarks Naturfredningsforening og en gruppe interessenter med det til fælles, at de, udover fri adgang til medierne, selv profiterer på den ulovlige forvaltning.

- Naturstyrelsen har hermed sikret sig, at de ikke kan holdes ansvarlige eller straffes, når dyr dør af sult og sygdom i naturnationalparker

Pengene

At bygge forretning på at fratage husdyr i fangenskab deres basale og lovmæssige rettigheder, er ikke et sobert motiv – biodiversitet klinger bedre.

I forbindelse med etableringen af naturnationalparker er det derfor politisk besluttet at bilde befolkningen ind, at kun ved at fælde vores statsskove – for at give plads til tusindvis af statsejede husdyr, indespærret bag hegn, og overladt til deres egen skæbne – vil biodiversiteten blomstre.

En røverhistorie så absurd, at medierne afviser at omtale den og derfor har misset, at den angivelig er opfundet til lejligheden for at legitimere det regnestykke, Fødevareøkonomisk Institut præsenterede allerede i 2012/2014 i rapporterne »Økonomiske analyser af naturplejemetoder i beskyttede områder« og »Oversigt over naturplejeomkostninger og -tilskud«.

Heri fremgår det, at den eneste måde, man kan tjene penge på naturpleje med helårsgræsning er ved at sløjfe udgifterne til foder, pleje, staldanlæg/læskure, m.m.

Og hvis det tidskrævende og derfor omkostningstunge tilsyn med dyrene også afskaffes, kan der, kombineret med diverse EU- tilskud, salg af kød og slagtepræmier, tjenes penge.

- Dispensationen gælder kun for statens husdyr i kommende naturnationalparker

Det, der ligner begyndelsen på en lovløs og omkostningseffektiv kødproduktion, har tilsyneladende været under udarbejdelse længe før, den blev indarbejdet i en velkonstrueret og mere spiselig fortælling om naturnationalparker og en natur i frit fald.

Naturstyrelsen er landets største modtager af EU's landbrugsstøtte og producerer og sælger allerede kød med tilskud fra EU’s slagtepræmier.

De dyr, der overlever vinteren og når at få sul på kroppen om sommeren, inden de slagtes om efteråret, sælges som »naturkød« til den højeste pris.

Dyrene

I kølvandet på økonomernes rapport i 2012 kom biologerne med deres, hvori de estimerer, at der skal 90.000 helårsgræssende husdyr til at afgræsse de i alt 600.000 hektar, staten ønsker udlagt til natur.

Husdyr uden rettigheder og hvis prutter, bøvser og kvælstofudskillelse tilsyneladende heller ikke tæller med i miljø- og klimaregnskabet, fordi dyrene er »naturkvæg«, og ikke ejes af landbruget, men af Naturstyrelsen og deres lobbyister.

Vores natur, dyrevelfærd og anstændighed er dybt afhængig af, at retfærdighed sker fyldest og at Naturstyrelsen fratages retten til at holde dyr for bestandigt.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også