Anne Arhnung ville først sige op efter landbrugsaftalen var på plads

Sagen om sexchikane i Danbred fik sent mandag eftermiddag Anne Arhnung til at sige op med øjeblikkelig virkning. Hun har langt fra været enig med måden, som sagen er blevet håndteret af L&F’s politisk valgte bestyrelse, oplyste hun.

Flemming Nør Pedersen er ny konstitueret direktør i L&F. Foto: Flemming Erhard

Efter flere ugers tavshed omkring sexchikanesagen i Danbred, så kom den første besked fra L&F-direktør Anne Arhnung til offentligheden mandag aften.

Meldingen var, at hun opsagde sit job med øjeblikkelig virkning. Årsag: Uenighed med et flertal i den politisk valgte bestyrelse i Landbrug & Fødevarer.

52-årige Anne Arhnung kunne i august i år fejre sit 25 års-jubilæum i landbrugets tjeneste. Her blev hun ansat i Landbrugsrådet. Siden arbejdede hun sig hele vejen op til stillingen som administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer. En post hun nåede at have i cirka tre år.

25-års-jubilæet den 7. august i år skulle dog vise sig langt fra at være den måneds mest opsigtsvækkende begivenhed for den nu afgåede direktør.

Dagen før, den 6. august, satte Anne Arhnung således – ifølge erhvervsmediet Finans – sin underskrift på et brev til tre kvinder, der en uge tidligere havde rakt ud mod Landbrug & Fødevarers direktør. De tre kvinder var ikke tilfredse med, at Danbreds bestyrelse efter en intern undersøgelse havde besluttet, at lade sin direktør Thomas Muurmann Henriksen fortsætte i sit job. En mand de var blevet seksuelt krænket af. Derfor rakte de ud mod Landbrug & Fødevarer, der ejer 51 procent af aktierne i Danbred.

Ville ikke ændre beslutning

Side om side med formand for L&F-svineproduktion, Erik Larsen, skrev Anne Arhnung til de tre kvinder den 6. august, at Landbrug & Fødevarer ikke ville ændre noget på Danbred-bestyrelsens beslutning om at lade Thomas Muurmann Henriksen fortsætte sit job.. Ugen forinden havde hun i et første svar til de tre kvinder omkring forløbet af Danbreds egen undersøgelse kaldt det for »Tung læsning!«

Da sagen kom til offentlighedens kendskab via artikler i Finans.dk, har adskillige medier uden held forsøgt at få Anne Arhnungs version af sagen.

I den pressemeddelelse, som hun sendte ud mandag aften til TV2, hvor hun meddelte offentligheden, at hun har sagt op, lægger hun ikke skjul på, at hun er uenig i måden, som Landbrug & Fødevarer i sommer besluttede at håndtere sagen. Der er ikke blevet lyttet til de råd, som hun er kommet med, lyder det.

- Der har på intet tidspunkt været tvivl eller inkonsistens i min ageren eller i min rådgivning om, hvordan denne sag burde have været håndteret. Desværre har toneangivende valgte i formandskabet – mine arbejdsgivere – ikke lyttet til mig.

- Denne situation er selvsagt ikke holdbar, og det tager jeg konsekvensen af i dag (mandag, red.), lød det fra Anne Arhnung mandag sen eftermiddag.

Kunne være sket før

Her lyder det også, at opsigelsen sagtens kunne være kommet tidligere. Hun har således ventet på, at de politiske forhandlinger om en landbrugsaftale blev afsluttet, før hun tog det endelige skridt. Hun ville ikke have, at hendes fratrædelse kom til at tage fokus fra og skade de afsluttende landbrugsforhandlinger.

Ud fra pressemeddelelsen lader Anne Arhnung forstå, at der ikke er ondt blod mellem hende og L&F-formand Søren Søndergaard.

- Jeg håber, at organisationen med formand Søren Søndergaard i spidsen vil sætte nye standarder for den valgte ledelse, siger hun.

Ærgrer sig

Fra Søren Søndergaard lød det i en række skriftlige citater mandag aften, at han har modtager Anne Arhnungs opsigelse med beklagelse, men han har samtidig også forståelse for den.

- Det har været en svær tid. Også for Anne, der i væsentlig grad er blevet personificeret med sagen og dens håndtering, men som jeg har sagt før, er det hele ledelsens ansvar, siger han.

Om selve de afgørende dage i juli og august, som nu har ført til opsigelsen, lyder det fra Søren Søndergaard:

- Sagen skulle have været håndteret helt anderledes hos os. Jeg ved, at både Anne og jeg var overraskede over den eksterne advokats konklusion, ligesom vi var uenige i DanBreds beslutning om at fastholde deres adm. direktør.

- På daværende tidspunkt havde vi i L&F desværre stirret os blinde på, at DanBred bestemte over DanBred. Her skulle vi i Landbrug & Fødevarer have grebet ind, og brugt vores muskler langt tidligere. Det ærgrer jeg mig grænseløst over i dag. Vi har hverken ageret ordentligt eller rettidigt som hovedejer af DanBred.

- De beslutninger bærer vi et fælles ansvar for i Landbrug & Fødevarers ledelse, og man kan og skal forvente mere af os, siger han.

Igangsætter undersøgelse

Opsigelsen har nu fået Søren Søndergaard til at bede om, at der igangsættes en ekstern undersøgelse af governance og arbejdskultur i Landbrug & Fødevarer.

- Det er et ønske fra min side, at vi kommer til bunds i det her og tør se indad. Netop for at sikre, at vi bedst muligt forebygger og håndterer sager om grænseoverskridende adfærd, herunder sexisme og krænkelser.

- Vi har sat vigtige initiativer i gang, men det her er et nødvendigt supplement til de værktøjer, Landbrug & Fødevarer allerede har i værktøjskassen for at være en moderne, effektiv og ordentlig organisation, siger Søren Søndergaard.

Thomas Muurmann Henriksen blev først fjernet fra sit job på den dag, hvor Finans offentliggjode en omfattende historie om seksuelle krænkelser i Danbred. Først lød det, at han var gået selv, men i denne uge er det kommet frem, at han blev fyret. Her kom det også frem, at der også var en fjerde sag i Danbred, hvor en kvinde efter aftale med daværende bestyrelsesformand i Danbred, Christian Junker, har fået en godtgørelse på 700.000 kroner på grund af seksuelle krænkelser.

Udpeget som konstitueret direktør

I forbindelse med opsigelsen fra Anne Arhnung, så har L&F udpeget 54-årige Flemming Nør-Pedersen som konstitueret administrerende direktør. Flemming Nør-Pedersen har været medlem af direktionen i L&F siden 2012 og har i dag ansvaret for afdelingen i L&F ved navn »Medlemmer og Markeder«.

Læs også