Alex Vanopslagh: - Mette Frederiksen får ikke lov at slippe afsted med det her

Blå politikere bakker op om landbrugets traktordemonstration og fastslår, at det ikke stopper her.

Lørdagens traktordemonstrationer viste, at der blandt de blå oppositionspartier er bred opbakning til både landbruget og ikke mindst minkavlerne, efter regeringens håndtering af minkavlerne, og aflivningen af mink i strid med grundloven. Ved demonstrationen i Aarhus var en række blå politikere – heraf flere fremtrædende folketingspolitikere - på banen med kontante udmeldinger.

Jeg tror ikke, at Mette Frederiksen slipper afsted med lovbrud. Enhver, der er skyldig i lovbrud, bør stilles for en dommer ved en rigsretssag. Det her er den største demokratiske kriser i nyere tid, lød det blandt andet fra Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance.

- Undskyld til minkavkerne. De fortjener en ordentlig kompensation efter ekspropitrations-reglerne. Min appel til statsministeren er, at hun må til dronningen igen og melde sin og regeringens afgang, tilføjede han i sin tale.

Og også Inger Støjberg, der er næstformand for Venstre, rettede skarp kritik mod regeringen og statsministeren.

- Mette Frederiksen er en egenrådig statsminister, der med ét slag skubbede et erhverv ned fra den ene dag til den anden. Det er grundlovsbrud ved højlys dag, og Mette Frederiksen får ikke lov at slippe afsted med det.

Manglende lovhjemmel

Og til demonstrationerne i Aarhus kunne man også høre Morten Thiessen, der er folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti fra Nordjyllands Storkreds, give sit besyv med.

- Det er særligt grelt, at statsministeren udsteder ordrer på manglende lovhjemmel, hvilket fører til en grundløs nedlukning af Nordjylland efter en uddød minkmutation. Epidemilov handler om regeringens genvalg, og ikke danskernes sundhed. Der bør nedsættes en kommission, sagde han.

Og Lise Bech, der er folketingspolitiker for Dansk Folkeparti, tilsluttede sig også kritikken i Aarhus lørdag.

- Det er grundloven, og ikke en hvilken som helst lov, hun (statsminister Mette Frederiksen, red.) har brudt. Hun har smadret et helt erhverv – familier og lokalsamfund, lød det fra hende.

- Fødevareministeren har fået frataget sin post, men statsministeren og syv andre ministre kan ikke forsvare sig med at have været uvidende. Vi kræver svar. Vi vil have vores demokrati tilbage.

Læs også