Vil gøre Danmark til stormagt for plantebaserede fødevarer

Tænketanken Frej lancerede i sidste måned sammen med L&F og Dansk Vegetarisk Forening en ny strategi, som skal løfte plantebaserede fødevarer op på siden af kød- og mejerisektoren herhjemme. Håbet fra Frej er, at politikerne griber udspillet i de kommende politiske forhandlinger om klimahandlingsplaner for landbruget.

I sidste måned blev regeringens klimahandlingsplaner på landbrugsområdet udskudt. Det ærgrer man sig over i den fødevarepolitiske tænketank Frej.

Håbet er dog, at man i det forsinkede udspil nu når at få set på den forsknings- og udviklingsstrategi, hvis mål er at udvikle og øge produktionen af plantebaserede fødevarer i Danmark, som Frej, sammen med L&F og Dansk Vegetarisk Forening, præsenterede i sidste måned.

Et udspil, der druknede i offentligheden på grund af den seneste tids store fokus på minkaflivningerne.

Ifølge foreningerne er potentialet dog på området for de plantebaserede fødevarer kæmpestore. Efterspørgslen er i kraftig vækst, men som det er i dag, så er der mange led, der endnu mangler, for at vi kan løfte produktionen af danske plantebaserede fødevarer op på et niveau, så det kan blive en styrkeposition, som den vi i dag har i Danmark, når det kommer til kød- og mejeriprodukter.

Nationalt niveau

Fra Marie-Louise Boisen Lendal, direktør og medstifter af Frej, lyder det, at hun mener, at strategien, som blev præsenteret i sidste måned, sagtens kan tåle at blive løftet op på nationalt plan ligesom man har gjort på området for grøn energi. I årene er der således investeret massivt i at gøre Danmark førende inden for vindemølleområdet.

- Den strategi som vi har lavet sammen med Landbrug & Fødevarer og Dansk Vegetarisk Forening er et godt første skridt. Men jeg ser gerne, at politikerne tager det op i den kommende klimplan og laver en national strategi for planteområdet.

- Altså hvad skal der til af investeringer i produktionsanlæg. Den store udfordring i det her er jo, at de store produktionsanlæg koster rigtig mange penge. I Holland og Sverige har man allerede investeret i det, men det har vi ikke i Danmark endnu.

- Og det er ikke nok, hvis det her område skal løftes markant, at der er nogle organisationer, som tager teten. Det skal politikerne også gøre, siger hun.

Venter stort afkast

Hun fortæller, at hun er fuldstændig overbevist, at investerer staten penge i området til udvikling af plantebaserede fødevarer, så venter der et stort afkast, samtidig med, at det vil styrke det samlede klimaregnskab.

- Dette er en investering, som kommer til at give Danmark store indtægter på lang sigt. Så jeg håber, at man i klimahandlingsplanen ikke kun ser på afgifter og reguleringer, men også ser på, hvad vi skal have mere af i Danmark, siger Marie-Louise Boisen Lendal.

I forbindelse med udspillet fra L&F, Dansk Vegetarisk Forening og Frej, om plantebaserede fødevarer er der blevet produceret denne video.

Hun fortæller, at klimapolitik bør ses som erhvervspolitik.

- Og det gør man i vores udspil. Nu har vi så den udfordring, at regeringens handlingsplaner først kommer til foråret. Så selv hvis det her område kommer med,  så sakker vi i Danmark mere og mere bagud på det her område. Og vi sakker selvfølgelig endnu længere bagud, hvis det ikke kommer med. Det er nu, at det gælder.

- Det er nu, at vi skal have de investeringer, så vi kan booste dansk landbrug på planteområdet. Mens vi venter, så kommer de i Holland og Sverige bare endnu længere foran siger Marie-Louise Boisen Lendal.

Lige til at nuppe

Udspillet fra Frej, L&F og Dansk Vegetarisk Forening blev præsenteret i sidste måned kun en uge efter, at regeringen meldte ud, at alle mink i Danmark skal aflives. Minksagen har siden fyldt alt i dansk politik.

Fra Frej-direktøren lyder det, at når politikerne får øjnene op for den plantestrategi, så den lige til at nuppe.

- Vi presser på og presser på lige nu, men intet parti har grebet den endnu 100 procent. Og det synes jeg er meget, meget underligt. Politisk er det her jo en kæmpe vindersag. Alle er for det. Danish Crown og Arla er også med på det her. Alligevel har intet parti, sagt at »den snupper vi den her« og virkelig gået ind i kampen for at kæmpe for en national strategi på det her område. Det forstår jeg ikke, siger Marie-Louise Boisen Lendal.

Målet er stort

I sidste måned i forbindelse med lanceringen af strategien, lød det fra L&F-direktør, Anne Lawaetz Arhnung om udspillet:

- Vi har gennem et århundrede opbygget en helt unik værdikæde inden for danske mejeri- og kødprodukter, som gør, at vi i dag er i verdensklasse. Nu skal vi som samfund og erhverv opbygge samme styrker inden for det plantebaserede. Potentialet er stort, og hvis vi lykkes, kan vi udvikle området til endnu en dansk styrkeposition side om side med erhvervets øvrige internationale styrkepositioner. Det er det mål, vi nu forfølger, sagde hun.

Læs også