Efter mange lokaludbrud: Kødarbejdere får forspring til vaccine i USA

Arbejdere på slagterier eller folk som arbejder med kødpakning og fjerkræbearbejdning bør være blandt frontlinjearbejdere, der står i kø for vacciner mod Covid-19 under retningslinjer, der er godkendt af det rådgivende udvalg for det amerikanske centre for sygdomsbekæmpelse (CDC).

Udbrud af Covid-19 på nogle fabrikker i USA i løbet af foråret forårsagede nedlukninger, der førte til midlertidig kødmangel, og der er for nylig kommet nye smittetilfælde på mange fabrikker igen. 

Op mod én ud af 12 tilfælde af Covid-19 i den tidlige fase af pandemien i USA kan ifølge en undersøgelse være bundet til udbrud på kødpakningsanlæg og efterfølgende spredning i omgivende samfund. 

Det beretter mediet Bloomberg.

Kødpaknings-virksomheder havde lobbyet føderale og statslige embedsmænd for at prioritere branchearbejderne til vaccine, med det nordamerikanske kødinstitut som brancheorganisation i spidsen for lobbyarbejdet.

Den første vaccinationsrunde, der startede i sidste uge, går hovedsagelig til sundhedspersonale og beboere i langvarige plejefaciliteter. Den rådgivende komités henstillinger, der blev frigivet søndag, inkluderer fødevare- og landbrugsmedarbejdere i en kategori af frontlinjearbejdere, der får prioritet i anden vaccinationsrunde sammen med ældre amerikanere i alderen 75 år og derover. 

Anbefalingerne sætter kødpakningsarbejdere foran amerikanere i alderen 65 til 74 år og yngre amerikanere med medicinske tilstande, der sætter dem i fare.

De føderale retningslinjer er dog kun anbefalinger, og statsregeringer har lov til at etablere deres egen prioritering for distribution af vacciner. 

Marc Perrone, præsident for United Food and Commercial Workers International Union, mener, at der er idé med prioriteringen. 

- Det er vigtigt at beskytte medarbejdere i fødevareindustrien for at sikre vores samfund og stoppe fremtidige udbrud på disse arbejdspladser med høj eksponering, fortæller han.

Handelsgrupper, herunder Household & Commercial Products Association og virksomhedsgiganter som Amazon.com Inc., har arbejdet hårdt for at få deres arbejdere prioriteret, men deres kamp må foregå lokalt i de enkelte stater, da det er dem, der fastlægger prioriteterne. Kansas har allerede meddelt, at kødpakningsanlægsarbejdere og købmandsforretninger vil være tæt på toppen af listen. 

Omkring 24 millioner sundhedsarbejdere og langvarige beboere indgår i den første gruppe, der er berettiget til Covid-19-vacciner. Den næste gruppe, ældre i alderen 75 år og derover, og vigtige arbejdstagere i frontlinjen inkluderer anslået 49 millioner mennesker. 

Læs også