Tysk landbrugsforening advarer: - Meget muligt, at ASF spreder sig flere hundrede kilometer

Landbrugsforeningen LBV Brandenburg maner til jagt efter vildsvin uden for udbrudszonerne for at begrænse smitten med afrikansk svinepest.

Fredag blev der fundet et dødt vildsvin i Groß Glienicke nær Berlin. Mistanken faldt hurtigt på, at det skulle være afrikansk svinepest (ASF), der var dødsårsagen, selvom svinet blev fundet langt fra de etablerede kernezoner. Det er for mange måske heller ikke så overraskende, efter smitten har spredt sig som en steppebrand, og at der nu i alt er bekræftet 480 ASF-tilfælde i Tyskland siden det første fund den 10. september 2020.

Til stor lettelse kunne det brandenburgske sundhedsministerium lørdag morgen afkræfte mistanken. Alligevel henleder forskrækkelsen tyskernes opmærksomhed til et realistisk perspektiv. 

- En geografisk uregelmæssig spredning af epidemien over flere hundrede kilometer er meget mulig, advarer Brandenburg Landbrugsforening (LBV Brandenburg) ifølge topagrar.de.

Og opfordringen er klar: Vildsvinebestanden skal generelt reduceres kraftigt – også uden for påvirkede områder – for at kunne bekæmpe epidemien effektivt i tilfælde af et udbrud ifølge LBV. Logikken går på, at jo lavere vildsvinedensiteten er, desto lavere spredes risikoen for virussen, som er dødelig for vild- og tamsvin. 

- Jægerne har brug for støtte ud over betalingen af skydebonusser. En vigtig begrænsende faktor i vildsvinejagt er tid. Jagt er en frivillig aktivitet, og mulighederne er begrænsede for arbejdende jægere. For dette problem er det vigtigt at se efter levedygtige svar sammen, lød det mandag fra Henrik Wendorff, direktør i LBV.

Læs også