Verdensnaturfonden opfordrer: Brug Covid-19-genopretning til at stoppe skadelig fødevareproduktion

Verden har mistet tropisk skov svarende til størrelsen af Californien i en 13-årig periode, lyder det fra Verdensnaturfonden (WWF) onsdag. Den opfordrer til Covid-19-genopretningsplaner for at genoplive bevaringsindsatsen.

I en ny rapport fra WWF analyserede man 24 skovrydningshotspots i Asien, Latinamerika og Afrika. Her fandt man, at mere end 43 millioner hektar skov blev ryddet i disse områder mellem 2004 og 2017.

Fran Raymond Price, global skovpraksis hos WWF International, fortæller, at Covid-19-pandemien havde gjort forbindelserne mellem skovrydning og menneskers sundhed klarere det i 2020.

- Hvor du har større skovrydning og ændringer i arealanvendelsen, har du risikoen for, at nye sygdomme er mere sandsynlige, fortæller hun i et interview med Reuters.

WWF-rapporten – der har anvendt de bedste tilgængelige data i de seneste to årtier - konstaterer, at skovrydning skete hurtigst på omkring den brasilianske Amazonas og Cerrado, den bolivianske Amazonas, Paraguay, Argentina, Madagaskar, Sumatra og Borneo øerne i Indonesien og Malaysia.

Kommercielt landbrug er den førende årsag til skovrydning globalt, især storskala landbrug med skovområder ryddet til husdyrgræsning og afgrødedyrkning.

Mens eksistensopdræt var en drivkraft i Afrika, bemærker rapporten, at udvidelsen af plantager og det kommercielle landbrug i Asien var nøglefaktorer.

- Det er den måde, vi producerer og forbruger mad på, der er kernen i den udfordring, vi står over for, siger Fran Raymond Priceog udpeger oksekødsproduktion, soja og palmeolie som de største syndere.

I alle de nævnte hotspots har infrastrukturudvikling - herunder udvidelse af veje og minedrift - også skabt skovrydning.

Beskyttelse af verdens skove ses som afgørende for at dæmme op for den globale opvarmning, da de opbevarer kulstofopvarmende kulstof og hjælper med at regulere klimaet gennem regn og temperaturer.

Pandemien som mulighed

Skove dækkede omkring halvdelen af jordens landareal for 8.000 år siden, mens tallet i dag nu blot er 30 procent.

Rapporten tilføjer, at Covid-19-pandemien kan udløse større handling for at beskytte skovene.

- Med denne ødelæggende pandemi har vi også muligheden for at opbygge bedre og virkelig se på vores forhold til naturen og begynde at helbrede det forhold, sagde lyder det fra Fran Raymond Price.

WWF opfordrer derfor folk til at spille deres rolle i bekæmpelsen af skovrydning. Det kan man blandt andet gøre ved at beskytte naturen, hvor de bor, og undgå produkter, der er knyttet til skovrydning, ved at kontrollere madvaremærker.

Derudover mener WWF, at der er brug for presserende handlinger fra regeringer, virksomheder og regulatorer for at sikre oprindelige folks og lokale samfunds jordrettigheder, styrke lokal kontrol med skove og bevare områder, der er rige på biodiversitet.

Der bør også træffes foranstaltninger for at sikre, at produkter, der kommer fra skove, produceres og handles lovligt, etisk og bæredygtigt, for at reformere forsyningskæderne og for at skubbe flere virksomheder, långivere og investorer til at forpligte sig til nul skovrydning.

Andre måder at dæmme op for skovrydning, inkluderer reduktion af madspild, brug af nedbrudt jord til at producere mad, flytning til økologisk landbrugspraksis og fokusering mere på oprindelige og samfundsstyrede bevaringsindsatser, påpeger Fran Raymond Priceog afslutter:

- Vi er nødt til at ændre vores forhold til skove. Vi er på et punkt, hvor vi foretager kollektiv ”soul searching” - og nu er tiden inde.

Læs også