Svensk skoveventyr: Ikea satser på bæredygtigt skovbrug

Den svenske møbelgigant Ikea går skridtet videre end at gøre sine Billy-reoler miljømæssigt bæredygtige ved at sætte langsigtede mål for at forbedre skovforvaltning og biodiversitet over hele kloden.

Efter at have nået målet om at gøre mere end 98 procent af alt træ brugt i sine produkter enten FSC-certificeret eller genanvendt i 2020, ønsker IKEA nu at gå foran med at gøre ansvarlig skovdrift til normen verden rundt. En måde af månederne, virksomheden vil gøre det på, er at gå ud over sin egen forsyningskæde og arbejde med leverandører for at sikre, at de tilbyder vedvarende produktion til alle deres kunder, siger Lena Pripp-Kovac, Inter Ikea Groups chef for bæredygtighed til Bloomberg.

- Vi har brug for en virkelig smart blanding af løsninger rundt om i verden, ikke kun for skovbrug, men også bæredygtighed. Vi ser, at vi kan få en større bæredygtighedspåvirkning, hvis vi arbejder på den måde snarere end blot at sikre vores egne, fortæller hun. 

Ikeas nye 2030-skovagenda, der blev offentliggjort mandag, inkluderer mål som at sikre, at mindst en tredjedel af Ikeas træområde er lavet af genanvendt træ. Det vil omfatte at skubbe til klar lovgivning og arbejde med organisationer, der interagerer med flere interessenter, der derigennem kan udvikle en stærk standard.

- Vi sidder ikke selv på alle løsningerne. Vi har brug for partnerskaber, da regeringer skal bygge infrastruktur og tage højde for det, og vi ønsker at spille en rolle i det, men vi vil gøre det sammen, siger Ulf Johansson, global træforsynings- og skovbrugschef i Ikea til Bloomberg.

Ikeas ambitioner inkluderer også at arbejde for at forbedre biodiversiteten for at afbøde klimaforandringer og drive innovation. Målet er at fremstille flere møbler af hver kubikmeter, virksomheden bruger.

Bæredygtigheden på dagsordenen

Ikea har fortsat med at mindske sit klimaaftryk takket være energiforbrug og indkøb af træ, ifølge den årlige bæredygtighedsrapport, der også blev offentliggjort mandag. På fødevarefronten sælger Ikea nu et plantebaseret alternativ til sine kødboller med kun 4 procent af klimaaftrykket i den traditionelle kødversion.

Inter Ikea afsatte 200 millioner euro (1,49 milliarder kroner) sidste år til at fremskynde sin transformation til at blive klimapositiv. Omkring halvdelen vil blive afsat til genplantningsprojekter og andre arealanvendelsesaktiviteter til fjernelse og lagring af kulstof samt støtte til genopretning af nedbrudt jord.

Læs også