Opsigtsvækkende rapport: Kaffevirksomheders bæredygtighedstiltag er ikke overbevisende

Der er kun få beviser for, at verdens største kaffebrands og deres forhandlers indsats for mod menneskerettigheder- og miljømæssige krænkelser har nogen indflydelse. Det skyldes, at de fleste landmænd arbejder med store tab og ikke er i stand til at producere bæredygtigt, konkluderer en større kafferapport torsdag.

Kaffebarometeret er en rapport skrevet af en gruppe NGO'er. Den udkommer i takt med, at topfirmaer som Starbucks og JDE Peets møder stigende krav fra forbrugerne til etisk-fremstillede produkter.

Den udkommer også, fordi Den Europæiske Union er klar til at foreslå lovgivning i år for at forhindre import af råvarer forbundet med skovrydning og krænkelse af menneskerettighederne. Det er en bevægelse, følger år med mislykkede frivillige bestræbelser fra virksomheder for at rense deres forsyningskæder.

- Mens nogle virksomheder har omfattende bæredygtighedspolitikker, er mange store forhandlere og risterier uklare om deres forpligtelser, og om eventuelle fremskridt med disse forpligtelser. Ingen af dem gør nok, lyder det i rapporten, der ikke udpeger de omtalte virksomheder med navn.

JDE Peet's svarer, at de er opmærksomme på og bekymrede over de problemer, som småbønder står over for og har programmer på plads i 15 producerende lande til at tackle de mest kritiske bæredygtighedsudfordringer.

Starbucks har imidlertid ikke valgt at kommentere på rapporten.

Ifølge rapporten vurderes kaffesektoren til en værdi på op til 250 milliarder dollars (1,5 milliarder kroner) om året på detailniveau, men de producerende lande modtager mindre end 10 procent af den værdi, når de eksporterer bønner, og landmændene får endnu mindre end det.

Rapporten anslår også, at kaffe dyrkes på cirka 12,5 millioner gårde globalt, hvoraf cirka 95 procent er arbejdskrævende småbedrifter, der normalt beskæftiger en hel landbrugsfamilie samt sæsonarbejdere. 

- Småbrugsbønder er under konstant pres for at reducere omkostningerne, især dem der er relateret til arbejdskraft og miljø, lyder et udsnit fra rapporten.

Rapporten løfter imidlertid også en pegefinger. Den fastslår, at mens kaffe til dato har spillet en relativt lille rolle i skovrydningen, vil dette ikke være tilfældet fremover i mangel på sektorreform. Peru vurderer allerede, at 25 procent af skovrydningen i landet er knyttet til kaffeproduktion.

Skovrydning er den næststørste årsag til klimaforandringer – kun overgået af afbrænding af fossile brændstoffer.

Læs også