Tænketanken Frej: Plantebaserede fødevarer til mennesker er vejen frem

Hvis man skal udvikle og ikke afvikle dansk landbrug, er plantebaserede fødevarer vejen frem. Det er hovedessensen i en handlingsplan for fremtidens landbrug, som tænketanken Frej har lagt på bordet.

I forbindelse med den nylige konference om landbrug og grøn omstilling efterspurgte fødevareminister Rasmus Prehn løsningsforslag, der kunne være med til at skabe et mere klimavenligt landbrug. 
Nu er tænketanken Frej på banen med en handlingsplan, der har fokus på udvikling, ikke afvikling.Handlingsplanen skal styrke produktions- og udviklingskæden, så Danmark kan gribe væksten og udnytte eksportpotentialet.

- I handlingsplanen foreslås det, at visionære politikere og partier nedsætter en arbejdsgruppe bestående af eksperter og forskere på området, Godkendt Teknologisk Service-institutter, landmænd og erhvervsfolk, der kan bidrage med anbefalinger og initiativer, skriver direktør og medstifter i Frej, Marie-Louise Boisen Lendal i en pressemeddelelse.

Hun efterspørger hurtig handling på området. 

- Sjældent har et område haft potentiale til at samle så mange aktører fra forskellige fløje, så det bør ikke kræve megen betænkningstid fra politisk side at indse, at der skal laves en national strategi for plantebaserede fødevarer, skriver hun.

Ni målsætninger

Tænketanken Frejs handlingsplan indeholder ni konkrete målsætninger, som kan bidrage til at gøre Danmark til et foregangsland inden for planteproduktion til fødevarer. 

- Målsætningerne spænder over temaer som øget vækst og eksport, oprettelse af et forskningscenter, produktion med danske råvarer, omlæggelse af landbrugsjord samt et dannelsesaspekt, der baner vejen for danskernes ændrede madvaner.

Frej sætter det i deres plan som et mål, at op mod 250.000 ekstra hektar skal omlægges til at dyrke proteinafgrøder til human konsum inden 2025, hvilket kan ske ved at målrette støtte til landmænd, der dyrker proteinafgrøder direkte til human konsum og investeringer i forarbejdning af afgrøderne.

Samtidig peger Frej på, at danske virksomheder, der sælger plantebaserede produkter, skal få deres proteinafgrøder fra danske råvarer, og de skal være forarbejdet i Danmark

Det vil kræve et øget samarbejde i værdikæden, for det er svært at skaffe danske råvarer til produktion og forarbejdning af plantebaserede fødevarer. 

Der skal derfor mål om at øge andelen af proteinafgrøder på danske marker og forædle nye afgrøder, der matcher markedets efterspørgsel. Mange proteinafgrøder er i dag forædlet med det formål at blive brugt til foder, hvilket betyder at næringsprofilen potentielt skal justeres vha. forædling for at udnytte det fulde potentiale af proteinafgrøderne til human konsum.

Hele handlingsplanen kan ses her.

Læs også