Det kan ikke nytte noget, hvis Danmark går enegang med en CO2-afgift, hvis det ikke bliver bredt mere globalt ud, mener Asger Christensen.
For hver uge der går, kommer vi tættere på den rapport fra Svarer-udvalget, der skal pege på, hvordan Danmark kan indføre en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer. Men selv om der ikke er meldt noget ud om udformningen fra officiel side, har flere aktører allerede meldt sig på banen.
Her skal CO2-afgiften ligge
Det har hidtil mest handlet om, hvorvidt en afgift skulle pålægges den enkelte landmand eller først kunne ses ude i køledisken.
Men nu lyder der andre toner i debatten. De kommer fra Asger Christesen (V), medlem af Europaparlamentet og med i parlamentets landbrugsudvalg. I et interview med Jyllands-Posten melder han klart ud, at dansk enegang i forhold til en CO2-afgift er »en tudehamrende tosset ide«.
- Klima og CO2 kender ingen grænser. Hvis vi vil lave en afgift, skal det minimum være på EU-plan for at have en fornuftig virkning – og ikke isolere et lille land som Danmark. Det er tilladt at skyde sig selv i foden, men det er dumt. Rigtig dumt. Det er mit udgangspunkt, lyder det fra Asger Christensen.
Klima og CO2 kender ingen grænser. Hvis vi vil lave en afgift, skal det minimum være på EU-plan for at have en fornuftig virkning – og ikke isolere et lille land som Danmark. Det er tilladt at skyde sig selv i foden, men det er dumt. Rigtig dumt.
Asger Christensen
- Tosset at fravælge klimavenlig produktion
For afgiften vil få folk til at vælge dansk-produceret kød fra og i stedet købe udenlandsk kød, på trods af at den danske fødevareproduktion er mere klimavenlig end i mange andre lande.
- Det er et faktum, at de nordiske landbrug har nogle af de laveste CO2-belastninger i hele Europa. I hele verden faktisk. Det er tosset, at vi skoser den mest klimavenlige produktion. Når du som forbruger går ned i køledisken og ser, at en dansk mørbrad bliver 25 procent dyrere (end i lande som Tyskland og Polen, red.), går du uden om den. I sidste ende må vi lukke produktionen, fordi vi ikke kan sælge noget. Det er det, der vil ske, siger Asger Christensen.
Han tilføjer, at Venstre efter hans mening bør sætte ind på at få indført en europæisk CO2-afgift.
Tidligere i år meldte EU ud om det fælleseuropæiske klimatiltag Fit for 55, der blandt andet fastsætter et EU-mål for reduktion af drivhusgasemissioner på 40 procent senest i 2030 sammenlignet med 2005, og det mål er Danmark allerede med sine nuværende klimatiltag tæt på at leve op til.
Det er dog forventet fra EU-side, at Danmark i 2030 forventeligt bør have øget målene til en reduktion på 50 procent. Det gør, at Danmark er i førerfeltet blandt EU-lande sammen med Tyskland, Luxemborg, Finland og Sverige.