Nestlé vil gøre Bornholm fri for affald

Nestlé indgår samarbejde med BOFA og Danmarks Naturfredningsforening om at gøre Bornholm til det første sted i verden, hvor affald er noget, der hører fortiden til.

Verdens første affaldsfrie samfund. 

Det vil den bornholmske genanvendelsesvirksomhed BOFA sammen med Danmarks Naturfredningsforening (DN) og den globale fødevarevirksomhed Nestlé skabe på Bornholm i et ambitiøst pilotprojekt om at genbruge og genanvende plastikemballage. Visionen er, at projektet skal blive inspiration for andre – også i andre dele af verden.

Fra 1. januar 2025 er det producenternes eget ansvar at emballage fra deres produkter bliver genanvendt. Det har EU tidligere vedtaget. Derfor vil de tre parter nu grundigt undersøge mulighederne for at genbruge og genanvende plastemballage. 

- Vores nye samarbejde med Nestlé og DN giver Bornholm en god base for at blive klogere på muligheder og udfordringer, som det udvidede producentansvar giver os, lyder det fra BOFAs direktør, Jens Hjul-Nielsen.

- Vi forventer, at vi sammen med vores nye stærke partnere, samt BOFAs nye innovationsplatform, Zero Waste Bornholm, tager et vigtigt skridt imod at blive et 100 procent cirkulært samfund i 2032, tilføjer han.

Tester ambitioner af på Bornholm

Nestlés direktør for produktion og logistik i Norden, Birgitte Krenk, er glad for at kunne teste nogle af Nestlés emballage-ambitioner i et afgrænset område som Bornholm, før det eventuelt rulles ud i andre lande.

- Vi deler til fulde Bornholms og Danmarks Naturfredningsforenings vision om at skabe en verden uden affald. I Nestlé har vi sat mål for, at al plastemballage skal kunne genanvendes i 2025. Vi har også afsat 14 milliarder kroner til især at skabe et marked for genbrugsplast i fødevarekvalitet, siger hun.

- Samarbejdet her er banebrydende, fordi vi i fællesskab arbejder målrettet på en af verdens største udfordringer: At recirkulere plasten, så den ikke bliver brændt, ligger på lossepladser eller ender i naturen, tilføjer hun.

Fokuserer på cirkulære løsninger

Parterne i samarbejdet vil blandt andet undersøge mulighederne for cirkulære løsninger for husholdningers plastaffald, genanvendelse af plastfolier i supermarkeder, samt indførsel af særlige indsamlings- og genanvendelsesløsninger for kaffekapsler – alt sammen gennem demonstrationsprojekter på Bornholm.

For Danmarks Naturfredningsforening er det netop afgørende, at kommuner og virksomheder arbejder sammen om at skabe en cirkulær økonomi, hvor plast bliver genbrugt og genanvendt frem for brændt.

- Samarbejdet mellem BOFA og Nestlé er rollemodellen for udvikling af det udvidede producentansvar, hvor vi skal sikre, at bl.a. plastemballage bliver produceret, så materialerne kan bruges eller anvendes igen, siger Mette Ranfelt der er miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

De første projekter i samarbejdet igangsættes i 2021, hvor partnerne vil række ud til blandt andet supermarkeder, borgere og affaldsvirksomheder. Samarbejdet er del af BOFAs nye udviklingsplatform, Zero Waste Bornholm. 

Læs også