Ny undersøgelse: Corona har gjort os bevidste om madspild

En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut viser, at Covid-19 har gjort danskerne bedre til undgå madspild. Det er gode nyheder, da december er den måned, hvor der ryger mest mad i skraldespanden. Og i år ser det ud til at blive særligt slemt grundet nedlukninger og aflysninger, og det kræver de gode vaner, mener man hos TooGooToGo

Hvis man skal kigge tilbage på coronaens år 2020 med positive øjne, så er den af dem, at der er blevet gjort meget for bæredygtighedens skyld. Ikke mindst på madspildsområdet.

Nu står julen for døren og det har ofte betydet, at enorme mængder af mad hvert år ryger i skraldespanden i december. Faktisk vurderer Landbrug & Fødevarer, at en gennemsnitlig dansk familie smider mad ud for 675 kroner i julemåneden.

I år har de mange nedlukninger og aflysninger resulteret i, at producenter og forhandlere brænder inde med varer, de ikke kan komme af med, og som derfor risikerer at ende i containere og kloakker.

Dog kan en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut være et lyspunkt. Undersøgelsen viser, at vi er blevet bedre til at undgå madspild under Covid-19-epidemien.

I undersøgelsen er 1.281 respondenter blevet spurgt om deres madvaner under pandemien, særligt med fokus på deres adfærd i forhold til madspild. Undersøgelsen, som er en del af en international europæisk undersøgelse, er gennemført fra slutningen af marts til slutningen af juli 2020. 

Resultaterne viser, at 18,5 procent af de adspurgte har reduceret deres madspild. 

- Tallene viser, at folk generelt forbruger mere og bruger mere tid og flere penge på mad. De forbruger med en større variation og prøver flere nye opskrifter og ingredienser af end tidligere. Det er interessant at se, hvordan maden har fået en højere værdi for de danske forbrugere.

De prøver flere ting af, køber ind mere lokalt og smider mindre ud, forklarer chefkonsulent Jeremy Millard, Teknologisk Institut.

Muntrer Madspildsapp

Resultatet af undersøgelsen skaber stor glæde hos landechef for madspildsappen Too Good To Go, Heidi Boye, da der i følge hende er et presserende behov for at komme det enorme spild i forkøbet.

- I takt med, at restauranter og caféer lukker ned, stiger risikoen for spild. Og december er i forvejen en udfordrende måned på den front. Derfor er det gode nyheder, at de mange timer derhjemme trods alt har givet os en fornyet respekt for mad og gjort os mere bevidste om at undgå madspild. For der er mere end nogensinde brug for, at vi får de nye gode vaner i spil og minder hinanden om at spise rester og købe overskudsvarer, fortæller Heidi Boye, der foruden landechef også har en ph.d. i forbrugeradfærd.

De mange nedlukninger i landet kan i høj grad også mærkes hos virksomhedens app.

- Vi får i øjeblikket rigtigt mange henvendelser fra blandt andet producenter, som ikke kan komme af med de varer, de normalt sælger til de restauranter og caféer, som er lukket ned. Vi hjælper derfor med at sælge alt fra italienske islagkager på Fyn til specialøl i København, og det samme gør alle landets overskudssupermarkeder, som lige nu bugner af lækre varer, siger Heidi Boye og fortsætter: 

- Jeg kan derfor kun opfordre til, at man undersøger muligheden for at købe overskudsvarer, hvor man bor, og måske går lidt på kompromis med, om juleøllen nærmer sig eller måske har overskredet bedst før-datoen. Det kunne jo være, den blev bedre af det. 

Læs også