Føler sig overset: Virksomheder brænder fortsat inde med julemad

På trods af nye hjælpepakker fra Regeringen efter de seneste restriktioner i kampen mod corona har lukket det meste af detailhandlen, føler man hos FødevareDanmark, at rigtig mange virksomheder er forbigået.

- Det er helt utroligt, at regeringen og Folketinget stadig ikke har forståelse for, at der er virksomheder, som brænder inde med en masse julemad, som de ikke kan sælge, fordi restauranterne er lukkede, og som er helt værdiløs den 4. januar.

Sådan lyder kommentaren fra FødevareDanmark til den nye hjælpepakke, som regeringen i dag er blevet enig med en række partier i Folketinget om.

- Vi har så sent som i sidste uge, da de nye nedlukninger begyndte, gjort regeringen og Folketinget opmærksomme på, at der er et særligt problem med den gode julemad, som virksomhederne har produceret i forventning om at kunne sælge til restauranter og cafeer og lignende, siger Leif Wilsom Laustsen som er formand for FødevareDanmark og Danske Slagtermestre og fortsætter:

- Og nu står de med en masse sylte og blodpølse og risalamande og andre julelækkerier, som de ikke kan komme af med som følge af nedlukningerne. Det er politikerne åbenbart kolde overfor, og det kaster en stor, sort skygge ud over den hjælpsomhed, som de heldigvis udviser på andre områder.

Da nedlukningerne begyndte i sidste uge, var Nørre Søby Slagteren på Fyn en af de berørte virksomheder, der slog alarm.

- Nu står vi med et lager, som vi ikke kan sælge, fordi kunderne er tvangslukkede. Det er staten, der har lukket dem, og derfor er det uanstændigt, hvis den ikke kompenserer os for, at vores kunder ikke kan aftage de varer, som vi nu har produceret til dem, lød det fra Ronni Black Nielsen, ejer af Nørre Søby Slagteren, som ikke har detailsalg, men lever af at sælge engros til blandt andet restauranter.

Ved samme lejlighed påpegede FødevareDanmark, at det ikke er en løsning, at restauranter m.v. må holde åbnet for take-away. Distributionsomkostningerne står sjældent mål med mængderne af aftagne varer fra disse udsalgssteder. De aftager således langt mindre mængder til take-away, end de normalt gør til servering.

De nuværende restriktioner gælder på nuværende tidspunkt foreløbigt til 3. januar 2021. 

Læs også