Ny storimportør af majs: Kina indgår største aftale om amerikansk majs nogensinde

Kina har netop booket sit største køb af amerikansk majs til dato, lyder det fredag fra det amerikanske landbrugsministerium. Kina købte mere i én omgang end noget land med undtagelse af Sovjetunionen for 30 år siden, da Kina forsøger at imødekomme den stigende efterspørgslen på dyrefoder.

Med et enormt indkøb af majs fra USA fredag, er Kina på vej til at blive verdens største majsimportør.

Landets store indkøb har drevet de globale priser på majs og andre kornsorter op og kan muligvis starte madinflation i økonomier, der allerede lider under Covid-19-pandemien.

Det amerikanske landbrugsministerium (USDA) rapporterede et privat salg på 2,1 millioner ton majs til levering til Kina i produktionsåret 2020/21. Det var den næststørste daglige salgsrekord for USA, kun overgået af en aftale om 3,72 millioner ton til Sovjetunionen i januar 1991.

Det toppede også Kinas tidligere største amerikanske køb på 1,9 millioner tons i juli 2020.

Kina har forsøgt at øge majsimporten efter storme og tørke negativt påvirkede indenlandske forsyninger samtidig med at landets svinekødsindustri er ved at komme sig efter at ASF reducerede svinebesætningen til knapt det halve.

Købestærke Kina

Det seneste salg følger aftaler tidligere i sidste uge, der tilsammen Kina bragte forsyningerne fra USA op på 3,74 millioner ton. Dermed blev det en af de største uger for majseksport, der er registreret.

Kinesiske købere afhentede også yderligere 132.000 ton sojabønner - ca. to laster - til levering i produktionsåret 2021/22 ifølge USDA.

Landets import af majs kan stige til mellem 25 og 27 millioner ton i det aktuelle høstår, inklusiv 18 til 20 millioner fra USA.

Hvis det bliver en realtet, ville det gøre Kina til verdens største majskøber. I produktionsåret 2019/20 udgjorde den kinesiske majsimport kun 7,6 millioner ton.

Sidste uges salg bringer Kinas samlede amerikanske majsimportforpligtelser for det aktuelle produktionsår til mindst 17,7 millioner tons, over den seneste USDA-prognose for kun 17,5 millioner ton i import fra alle leverandører.

Den amerikanske majsbeholdning er stor nok til at imødekomme den større efterspørgsel, lyder det fra analytikere.

Læs også