Landmænd blev klogere på klimadagsorden

50 landmænd blev klogere på, hvordan de sænker bedriftens klimaaftryk, da de var med på klimadag i det vestjyske forleden.

Fra venstre Anders Nørgård, forretningschef Margit Skovbjerg Berner fra Seges, Torben Lauridsen fra Nykredit og Klima- og bæredygtighedsrådgiver Rasmus Frost fra Sagro. Foto: Jakob Mikolajewicz, Sagro Omkring 50 landmænd deltog i klimadagen i Aulum. Foto: Jakob Mikolajewicz, Sagro

En række oplægsholdere kom med forskellige bidrag til klimadagsordenen, og de fremmødte lærte om det nye klimaværktøj ESGreen Tool, som blev taget i brug, da der var inviteret til Klimadag i Aulum.

Der var nemlig klima på skoleskemaet i Aulum. Her havde videncentret Seges Innovation, Forenet Kredit og Nykredit sammen med rådgivningsvirksomheden Sagro de midt- og vestjyske landmænd til en storstilet klimadag.

En klimadag, hvor de kunne blive klogere på klimadagsordenen og lære at sænke deres klimaaftryk med landbrugets nye klimaværktøj ESGreen Tool.

Dokumentation af bæredygtighed

Landbrugsdirektør Torben Lauridsen fra Nykredit slog i sit indlæg fast, at de danske landmænd skal begynde at indstille sig på, at dokumentation af bæredygtighed i fremtiden bliver et krav for at opnå finansiering.

- Fra 2023 bliver bankerne målt på ESG, så der er ingen vej uden om, lød det blandt andet fra Torben Lauridsen.

Nogle af de større indsatser er blandt andet udtagning af lavbundsjorde, som udleder store mængder CO2.

Motivation vigtig

En anden af oplægsholderne mælkeproducent Anders Nørgård fra Nørgård Agro ved Holstebro fortalte om sin motivation for at arbejde med klima og bæredygtighed.

- Det her er en dagsorden, der rykker sig helt vildt hurtigt, og som mange landmænd heldigvis har taget til sig og arbejder med i det daglige. Når forbrugerne flytter sig så markant, skal vi selvfølgelig flytte med, sagde Anders Nørgård.

Et af tiltagene på Nørgård Agro er bedriftens biogasanlæg, som kører på gårdens egne restprodukter samt levering fra en håndfuld andre i lokalområdet.

Digitalt grønt værktøj

Anders Nørgård var også en af deltagerne i et panel, som svarede på spørgsmål fra de fremmødte i salen.

Senere på aftenen blev deltagerne opdelt i fagområderne Gris, Kvæg og Mark. Inden for hver produktionsgren blev det synliggjort, hvordan der med ESGreen Tool kan beregnes et CO2-aftryk og arbejdes databaseret og systematisk med en grøn omstilling på den enkelte bedrift.

Læs også