CO2-afgift truer fundamentet for kreaturslagteris danske brand

Familien bag slagteriet Himmerlandskød fik sidste år sit nye slagteri til 300 millioner kroner op at køre. Men nu rokker de udmeldte anbefalinger for en hård CO2-afgift ved selve grundpillen i virksomheden.

En CO2-afgift kun på dansk-produceret kød vil forringe de danske slagteriers konkurrenceevne betydeligt, uden man finder en gevinst for klimaet. Sådan lyder det fra ejerleder hos det nordjyske kreaturslagteri, Himmerlandskød, Lars Andersen.

Svarer-udvalget præsenterede tidligere på året sine anbefalinger til en CO2-afgift på landbruget på henholdsvis 750, 375 og 125 kroner pr. ton CO2e. Med alle tre modeller følger en nedgang i produktionen, altså vil dansk landbrug blive mindre. Det truer råvaregrundlaget for Himmerlandskød, det næststørste kreaturslagteri i Danmark, der har bygget sit brand op om en produktion med 100 procent dansk kød.

- En afgift kun på dansk kød er altødelæggende. Det kan vi jo ikke være tilfredse med, når vi som de eneste kun har dansk kød. Vi har bygget vores virksomhed op omkring tre gange dansk: Født, opvokset og slagtet i Danmark. En sådan afgift vil stille os ringere i konkurrencen, hvis udenlandsk kød slipper for en afgift. Og jeg kan heller ikke se, at det gør noget godt for miljøet at bytte dansk kød, med en udledning på 12-13 kg pr. kg kød, ud med sydamerikansk kød, der udleder omkring 76 kg, siger Lars Andersen til Effektivt Landbrug.

Stor investering

Himmerlandskød indviede i slutningen af 2022 sit nye storslagteri ved Aalestrup, hvor man har samlet de aktiviteter, man tidligere havde fordelt på flere lokationer. En investering, der kostede omkring 300 millioner kroner. Selvom en CO2-afgift med færre kvæg til følge vil være en øjebæ, er Lars Andersen dog fortsat optimistisk på sin egen investerings vegne.

- Vi har altid haft evnerne til at tilpasse os de omgivende forhold. Og CO2-afgiften er ikke indført endnu. Det er kun et forslag. Og jeg vil ikke håbe, at man rent politisk bliver enige om at slagte dansk landbrug. Jeg mener, det toppede i 1963 med flest kvæg i Danmark, og siden er antallet faldet med 60 procent. Så på den måde har man tilpasset sig. Men kommer der et ophugstilskud (til kvæg, red.), så vil det ske på én gang og være et meget drastisk fald, siger Lars Andersen.

Import

Slagterichefen håber, at man i stedet kan holde fast i det nuværende antal dyr i Danmark og i stedet finde andre måder at reducere i udledningerne på. Til Effektivt Landbrug vil han ikke svare på, om slagteriet kunne overveje at importere kreaturer til slagtning, hvis nødvendigheden skulle opstå.

- Det ville være træls for os, hvis vi har bygget et nyt slagteri for efterfølgende at importere kød for at få noget at tilbyde kunderne. Det er vores vision at slagte danske dyr. Hvis danske dyr forsvinder, ja så er der en ny situation, og man må se, hvad den virkelig bringer. Jeg nægter dog at tro på, at det kan gå så galt. Vi lader vente og se, hvad man politisk kan blive enig om. Politisk har man jo også lovet, at det ikke må koste arbejdspladser, siger Lars Andersen.

En CO2-afgift bliver lige nu forhandlet i den grønne trepart, hvor Landbrug & Fødevarer repræsenterer landbruget, mens NNF repræsenterer slagterimedarbejderne. Det værste scenarie er, hvis den hårdeste afgift på 750 kroner pr. ton CO2 bliver en realitet.

Læs også