Crimp dit korn

En vanskelig høst gør det svært at få lagerfast korn. En overvejelse kan derfor være at crimpe kornet.

Når høsten bliver vanskelig, kan det blive svært at få kornet høstet, så det er lagerfast. Det understreger ØkologiRådgivning Danmark i deres nyhedsbrev.

Med korn, der er modent eller bliver det snart – og ringe høstvejr kan crimpning ifølge ØkologiRådgivning Danmark være en god mulighed for at lagre og forarbejde sit korn i én arbejdsgang.

De peger på, at det ofte er beskrevet, at kornet skal være over 30 procent vand, for at det med fordel kan crimpes med tilsætning af syre – men er kornets vandprocent lavere, kan det godt gøres alligevel.

Mere vand mere syre

Ifølge ØkologiRådgivning Danmark crimper mange korn, der i princippet er lagerfast bare for at få forarbejdningen overstået på én gang. Men de gør opmærksom på, at der ved stigende vandindhold, skal større mængde syre til, for at det er lagerfast.

En meget vigtig forudsætning for, at det lykkes og bliver en god oplevelse for mand og kreatur, er, at kornet forarbejdes umiddelbar efter høst, lyder rådet fra ØkologiRådgivning Danmark.

Er kornet ikke lagerfast, tager det varme over natten, og risikoen, for at det ikke lykkes, stiger meget.

Flere metoder kan anvendes

ØkologiRådgivning Danmark nævner flere metoder til crimpning. Igennem mange år er der for eksempel blevet anvendt valser til forarbejdning eller crimpning.

De senere år er der kommet store slaglemøller frem, der har en meget stor kapacitet. De findeler materialet mere, end valserne gør, og her peger ØkologiRådgivning Danmark på, at det gør det sværere for dyrene at sortere i foderet under udfodring.

Læs også