Top siloerne op med roer

Roer ensileret i renbestand, der bliver lagt ovenpå ensilage i plansiloer, kan være en overvejelse værd.

Roer er på vej tilbage i markplanerne og foderplanerne. Det understreger KvægXperten i deres seneste nyhedsbrev.

De angiver, at årsagen til dels er, at der er mulighed for meget høje udbytter, og fordi det er et godt energifoder, og dyrene elsker dem.

I flere år er samensilering af roer med for eksempel græs og roepiller ifølge KvægXperten blevet mere og mere brugt og med gode erfaringer. Ensilerede roer er således et godt og energirigt foder og fungerer ofte bedre i foderrationer – især i robotbesætninger.

Ulemperne er, at roepiller er blevet forholdsvis dyre samt det logistiske i, at processen er maskin- og arbejdskrafttung, lyder det.

Men nu har en ny metode fundet indpas. Det er roer ensileret i renbestand ovenpå ensilage i plansiloer, også kaldt topping-metoden. Der har i tre år kørt test ved nord- og vestjyske landmænd med gode resultater, oplyser KvægXperten.

Om topping-metoden

  • Siloerne fyldes med græs, majs eller kolbemajs, så der stadig er 0,5-1,0 meter fri mur.
  • Roerne tages op, når det er tid, og de har vokset færdige. Dernæst lægges de i kule eller på beton og dækkes med fiberdug. Roerne skal ligge og »hvile« i tre til fire uger.
  • Derefter renses roerne igen og knuses fint. I den forbindelse tages en prøve af roerne.
  • Plastik tages af ensilagen, og roerne køres op over og lægges i cirka 1,5-2 meters højde i en blød bue. Siloen fyldes fra den fjerne ende, da man ikke kan køre i knuste roer. Der er cirka 770 kg roer pr. kubikmeter.
  • Stakken bliver dækket til igen, og man skal huske den tynde folie. Processen kan gennemføres når der er tid til det i løbet af vinteren.
  • Det skal være roer med en høj tørstof indhold på 22-23 procent, der skal bruges. Det giver minimalt saftafløb, som let opsuges af den underliggende ensilage.
  • De ensilerede roer synker til cirka 40 procent, og roeensilagen er stabil efter cirka 30 dage og kan holde sig mindst et år frem i tiden.

Kilde: KvægXperten

Læs også