Små hop i lave salmonellaværdier

Små ændringer i salmonellaværdier skyldes sandsynligvis, at der er taget et nyt reagens i brug på Eurofins Laboratorium, lyder det fra Seges Innovation.

Nogle mælkeproducenter, der i lang tid har haft meget lave værdier for salmonella i tankmælken, har oplevet en lille stigning i værdierne ved de seneste målinger. Det oplyser Seges Innovation i en meddelelse på Landbrugsinfo.

Det kan være, at værdierne traditionelt har ligget på 0-1, og pludseligt er de steget nogle enheder.

Seges Innovation peger på, at det med stor sandsynlighed ikke skyldes, at besætningen er blevet ramt af salmonella, men derimod, at der er taget et nyt reagens i brug til analysen på Eurofins Laboratorium.

Ny ingrediens reagerer anderledes

Analysen, som anvendes til måling af antistoffer mod Salmonella Dublin i mælk og blod, er i sin tid udviklet af DTU, der også leverer en vigtig ingrediens til testen.

Denne ingrediens, der bruges i meget små mængder, var sluppet op, og en ny portion skulle fremstilles.

Den nye ingrediens reagerer ifølge Seges Innovation en lille smule anderledes i det helt lave måle-område, hvilket ikke har betydning for placering af besætningerne i de forskellige salmonellaniveauer og heller ikke bør give anledning til utryghed omkring resultatet for dem, der har oplevet det lille hop i værdierne.

Der er lavet grundige parallelle tests med det gamle og nye reagens, inden det nye blev taget i brug. Og Seges Innovation slår fast, at det er vigtigt, at man stadig kan stole på de grænseværdier, der ligger til grund for inddelingen af besætningerne i niveauer, og ligeledes de tegn i værdierne på mulig infektion, man skal holde øje med som landmand.

Læs også