Økologisk oksekød: Vær opmærksom på regler for omlægningstid

Omlægningstiden for kreaturer, som skal slagtes som økologiske, afhænger af, om bedriften er omfattet af reglerne under Brancheanbefalinger for økologisk kvæg.

På økologiske mælkebedrifter og bedrifter, som leverer slagtedyr til et slagteri, der har tilsluttet sig Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer, skal alle kreaturer være født som økologiske. Det påpeger chefkonsulent Birgit Ingvorsen i det seneste nyhedsbrev fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Hun gør opmærksom på, at kravet også gælder, selv om dyret har levet mere end tre fjerdedele af sit liv som økologisk eller har været omfattet af en samtidig omlægning og har levet mere end 24 måneder som økologisk.

EU-regler for omlægning af økologisk oksekød

Bedrifter, som leverer slagtedyr til et slagtehus eller slagteri, der ikke har tilsluttet sig Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer afhænger omlægningstiden af dyrets alder på omlægningstidspunktet, og af, hvilken model, der benyttes ved omlægningen.

Kreaturer kan slagtes som økologiske, hvis de er født efter, besætningen er påbegyndt omlægning, eller hvis de har levet mindst 12 måneder og mindst tre fjerdedele af deres liv som økologisk.

Ved »samtidig omlægning« er alle dyr dog økologiske efter 24 måneder.

Undtagelse ved 24 måneder samtidig omlægning

Ved »samtidig omlægning« skal økologiregler for dyr og jord på bedriften opfyldes i hele perioden. Dog kan foder fra egen bedrift, som høstes efter omlægningsdatoen, bruges i højere grad end ved »normal« omlægning.

Foder, som er høstet før omlægningsdatoen, kan ikke bruges til dyrene efter omlægningsdatoen.

Efter de 24 måneder kan alle dyr slagtes som økologiske uanset alder på omlægningstidspunktet.

Fordi alle økologiregler skal opfyldes i hele perioden, er »samtidig omlægning« mest relevant i kødkvægbesætninger med høj selvforsyningsgrad.

Det er typisk ikke relevant for omlægning af malkekvægsbesætninger, fordi der indkøbes foder.

Flytning eller handel med dyr under omlægning til økologi

Dyr, der er påbegyndt omlægning til økologisk produktion på en bedrift, kan sælges til en anden økologisk bedrift og fortsætte omlægningstiden der.

Flytningen indberettes både i Økologiskemaet for begge bedrifter og i CHR. Dyr under »samtidig omlægning«, som handles inden de 24 måneder er gået, får dog status som konventionelle.

Fakta

Beregning af minimumsalder for slagtning som økologisk dyr, hvis dyret ikke er født i en økologisk besætning:

  • Dyrets alder på omlægningsdatoen x 4 = Dyrets alder, når det kan slagtes som økologisk
  • Omlægningsperioden er dog altid mindst 12 måneder

Kilde: Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Læs også