Kritisk for kartoffelavlere: Reglone får ikke dispensation til nedvisning

Miljøstyrelsen har afvist Danske Kartoflers ansøgning om dispensation til brug af Reglone til nedvisning af certificerede læggekartofler i 2024, oplyser landskonsulent Lars Bødker.

Det bliver i år ikke muligt at anvende Reglone til nedvisning af læggekartofler.

- Miljøstyrelsen har, på baggrund af opdaterede beregninger, fundet en uacceptabel risiko for personer, som efter indtrængning i marken kommer i kontakt med behandlede planter, oplyser landskonsulent Lars Bødker, Seges Innovation.

Han vurderer, at afslaget efterlader kartoffelerhvervet i en uløst og kritisk situation, som kan få store økonomiske konsekvenser.

- Beslutningen ændrer derfor ikke på behovet for at finde alternative løsninger til kemisk vækststandsning, som kan sikre en dansk produktion af certificerede læggekartofler og dermed en produktion af brugskartofler af høj kvalitet i ind- og udland, udtaler han.

Vækststandsning af kartofler vil blive derfor en kombination af flere løsninger og gentagne behandlinger.

Risiko ved at gå i marken

Årsagen til afslaget er nye krav til vurdering af pesticider i Nordzonen, hvor der nu bruges nogle meget konservative standardværdier ved beregning af eksponeringsrisikoen og halveringstid ved brug af Reglone i kartofler.

Det skyldes, at data fra tidligere studier i Spanien, Italien og Ungarn ikke længere kan bruges efter de nye retningslinjer, da de klimatiske forhold ikke er sammenlignelige med danske, og det fjerde engelske studie er mangelfuldt.

- Miljøstyrelsens risikovurderingen viser sikker anvendelse for sprøjteførere, men ikke for beboere og forbipasserende til sprøjtede marker, påpeger Lars Bødker.

Der opstår, ifølge Miljøstyrelsen, en uacceptabel risiko for folk, der går ind i marken.

Brancheforeningen Danske Kartofler accepterer afgørelsen, da Danske Kartofler kun ønsker at anvende kemiske midler, hvor der kan anvises sikker anvendelse.

Kommentar fra Danespo A/S:

- Nu er nyheden helt frisk her fredag formiddag. Men ingen tvivl om at det er alvorligt og kritisk for dyrkningen af læggekartofler til at kontrollere størrelsen og kvaliteten af vores læggekartofler, siger Jens Holstborg, CEO ved Danespo A/S.

- Vi skal nu se, hvordan vi kommer igennem sæsonen med de alternative midler og metoder, som vi har. Selv om vi har arbejdet målrettet på at finde alternativer til Reglone, har vi intet direkte alternativ.

- Vi bliver nu i den danske kartoffelbranche dårligere stillet end vores nabolande i EU, som har alternative godkendte midler at anvende, som ikke er godkendte i Danmark.

Læs også