Landmænd bremser udtagninger: Tilliden til staten er gået fløjten

Ifølge TV2 har flere landmænd mistet tilliden til staten og vil derfor ikke tage lavbundsjord ud af drift. Det er alvorligt, mener ekspert.

- Jeg synes, at man skal tage det her rigtig alvorligt, lyder det fra Jørgen Eivind Olesen, professor og institutleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, til TV2.

Hans udtalelse kommer efter, at flere landmænd ifølge mediet har mistet tilliden til staten og derfor ikke har tænkt sig at tage lavbundsjord ud af drift. Det skyldes, at op mod 280 landmænd er blevet bedt om at betale hundredtusindvis af kroner tilbage, som de har fået i kompensation for at udtage lavbundsjord. Plus renter på 11 procent, skriver TV2.

Miséren er, at landmændene har fået forbud mod at gøde og sprøjte de af deres lavbundsjorder, der er paragraf 3-arealer, efter at aftalen med staten om tage jord ud var faldet på plads.

Dermed falder værdien af deres jord, men ifølge en vurdering fra Kammeradvokaten var det i strid med EU’s regler om statsstøtte at give landmændene kompensation for det. Derfor skal landmændene betale for meget udbetalt kompensation tilbage.

Minister erkender fejl

Fødevareminister Jacob Jensen (V) anerkender, ifølge TV2, at hans styrelser har fejlet, og at det kan bremse udtag af mere lavbundsjord.

Ifølge mediet arbejder Landbrugsstyrelsen og Miljøstyrelsen på at etablere en ny tilskudsordning i 2024, hvor de ramte landmænd vil kunne søge støtte i stedet.

I dag bliver der dyrket 171.000 hektar lavbundsjord i Danmark, og de udleder knap 40 procent af landbrugets samlede udledning af drivhusgasser. Folketingets ambition er at tage 100.000 hektar ud af drift og oversvømme dem.

Lige nu er i alt 187 hektar taget ud, og der er tilsagn til udtagning af cirka 30.400 hektar lavbundsjorder.

På grund af for lille søgning har Miljøstyrelsen netop forlænget ansøgningsrunden for tilskud til udtagning af lavbundsjord med 14 dage.

Læs også