First movers: Arla-rival skifter til fuldkommen genanvendt plastikflasker

Fra februar 2021 fremstiller det hollandske andelsmejeri, FrieslandCampina, PET-flasker af 100 procent genbrugt PET. Dette gør andelsmejeriet til det første selskab i mejerisektoren, der gør sine flasker næsten cirkulære for sine mærker i Holland, Belgien, Storbritannien og Ungarn.

Arlas største konkurrent på det europæiske marked, FrieslandCampina, fortsætter med at ride den grønne omstillingsbølge og er endnu engang ude med et nyt tiltag. 

Mejeriet melder nu ud, at fra februar 2021 vil alle deres PET-flasker (plastflasker, fremstillet af materialet polyetylentereftalat, red.) være 100 procent genbrugelig. 

Da en PET-flaske kun kan genbruges, hvis forbrugeren har fjernet etiketten, har FrieslandCampinas afdeling for forskning og udvikling desuden udviklet en helt ny "lynlås", der gør det lettere at adskille den fra flasken.

Patrick van Baal, der er global direktør for pakningsudvikling hos FrieslandCampina, glæder sig over det nye tiltag, der bringer mejeriet et stort skridt videre mod tanken om at være så cirkulær som muligt: 

- Med den 100 procent genbrugte PET-flaske tager FrieslandCampina et nyt skridt i retning af at gøre sin emballage cirkulær. Vores ambition er at blive fuldstændig cirkulær på længere sigt. Derfor øger vi det genbrugte indhold af vores PET-flasker fra 20 procent til 100 procent. Dette skridt er afgørende, da hvis vi skal nå vores bæredygtighedsmål, skal alt emballage være genbrugeligt, siger han. 

Millionreduktion af plastik

Et af målene med FrieslandCampinas bæredygtighedsprogram "Nourishing a better planet" er at gøre hele emballageporteføljen fuldstændig cirkulær og kulstofneutral, samt at reducere mængden af emballagemateriale. 

For fem år siden besluttede FrieslandCampina allerede at skifte til PET for alle sine drikkeflasker, fordi PET potentielt kan gøres fuldstændig cirkulær. Derudover er materialet i modsætning til glas let og har et lavt CO2-fodaftryk. 

Ved at fremstille alle mejeriets nye PET-flasker af gamle PET-flasker mindsker FrieslandCampina produktionen af næsten 1,9 millioner kilo ny plast.

Mejerigiganten ønsker at tage store skridt inden for genanvendelse, fornyelse og reduktion i brugen af fossile råmaterialer til emballage. Derfor har virksomheden også sat sine mål gennem internationale og nationale partnerskaber – som for eksempel den europæiske og den hollandske plastpagt og 'den nye plastiske globale forpligtelse' fra Ellen MacArthur Foundation.

Læs også