Strøm til fremtiden: Dagligvarekæde satser på hurtigladere til elbiler

Hvis Danmark skal nå målet om 775.000 elbiler inden 2030, skal der skrues på mange knapper. En af dem er tilgængeligheden af opladning på farten. Fredag skød transportministeren gang i den første landsdækkende udrulning af ladestandere hos en dagligvarekæde. Det skete ved Lidl i Aabenraa.

Fredag den 11. december var transportminister Benny Engelbrecht ved Lidl i Aabenraa, hvor han satte ladestikket fra en af de første hurtigladere ved en dansk dagligvarebutik i en el-bil for at erklære udrulningen af det omfattende ladestander-projekt i gang.

Dagligvarekæden Lidl bliver dermed den første i Danmark, der skyder gang i opsætningen af ladestandere ved deres nuværende 133 butikker. De første 40 vil blive sat op i løbet af det næste år med målsætningen om, at alle butikker, hvor det er muligt, skal have ladestandere senest i 2023.

Initiativet møder god respons hos transportministeren, der ser den første lade-station som en vigtig milepæl.

- Regeringen har for nylig indgået en aftale med et flertal i Folketinget, der sikrer, at vi får flere el-biler på vejene i den nærmeste fremtid. Det betyder også, at behovet for ladestandere stiger. Lidl har valgt at sætte ladestandere op ved alle deres butikker med udgangen af 2023, og jeg er sikker på, at mange andre butikker vil følge det gode eksempel, siger Benny Engelbrecht og fortsætter: 

- Det er godt for kunderne, at de kan lade, mens de handler, og jeg vil gerne takke Lidl for virksomhedens fremsynethed og bidrag til at gøre vores samfund og land endnu mere klimavenligt. 

Foruden transportministeren var også Lidls administrerende direktør Dirk Fust, udviklings- og ejendomsdirektør Mads T. Nielsen og Lasse Altmann, Head of E-Mobility i ABB A/S tilstede ved markeringen af startskuddet til det landsdækkende ladestander-projekt.

Optimistisk mod 2030

Transportministeren har netop afsluttet finanslovsforhandlingerne om blandt andet elbiler i Danmark. Aftalens målsætning inden 2030 er, at cirka 775.000 el- og hybridbiler skal køre på de danske veje til den tid. En ambition, Lidl støtter:

- Vi vil i gang nu. Med 133 butikker fordelt i hele Danmark og flere på vej har vi både ansvar og mulighed for at gøre en positiv forskel for regeringens ambitiøse grønne vejtransportaftale. Både i vores transport og indkøbsvaner har vi mulighed for at gøre en forskel for klimaet, så det forsøger vi efter bedste evne, siger Dirk Fust.

Han og transportministeren fik blandt andet en snak med Lasse Altmann fra ABB, som skal levere og installere de mange nye hurtigladere. Laderne lader med 50 kW og vil på en indkøbstur på 30 minutter kunne nå at ”tanke” op til 125 kilometer rækkevidde på en elbil.

Nyheden om ladestanderne kommer kort efter Lidls udmelding om en ”total make-over”. Kæden vil nemlig køre spritnyt butikskoncept, der kommer til at kunne opleves i butikkernes indretning, farver og materialer af skandinavisk- og dansk udtryk. Samtidig bliver varesortimentet udvidet med mere end 200 nye produkter over de næste år.

- I Lidl vil vi være danskernes førstevalg. Det kræver en flerstrenget indsats, hvor vores nye butikskoncept og sortimentsudvidelse er to vigtige grundpiller. Moderne butikker med et endnu større udvalg, hvor det er let at vælge f.eks. dansk, økologisk og bæredygtigt, er noget, vi både tror og håber vil være med til at give Lidl-kunderne en endnu bedre oplevelse,” siger Dirk Fust og fortsætter: 

- Det er ikke nogen lille investering i Danmark, men vi lover, at den ikke kommer til at gå ud over vores lave priser. Nok nærmere tværtimod.

Den officielle udrulning af det nye butikskoncept og sortimentsudvidelsen skydes i gang netop nu, og Lidl regner med, at 35 af Lidls 133 butikker vil have det nye koncept inden udgangen af 2020. Alle af kædens nye butikker bliver desuden bygget efter det nye koncept. Efter planen vil Lidl bygge cirka 10 nye butikker om året.

Læs også