Økonomisk gulerod: Amerikansk kødgigant tilbyder medarbejderbonus for at blive vaccineret

Den amerikanske kødforarbejdningsfirma JBS USA og kyllingefirmaet Pilgrim’s Pride Corp. melder, at de vil tilbyde deres medarbejdere 100 dollars for frivilligt at tage Covid-19-vaccinen.

Hvis vi i Danmark mener, at vaccinedebatten er heftig, er den det rene vand ved siden af den tilsvarende debat i USA. Her har der i mange år hersket en bølge af såkaldte ”anti-vaxxers”, der påstår, at vacciner er regerings måde at kontrollere folk, og at det giver børn alt fra astma og allergier til autisme.

Men alle har vel en pris, selvom man måske blot er på vippen, når det kommer til at blive vaccineret. Det er hvad der sker på JBS USA og Pilgrim’s Pride kødfabrikker, der nu tilbyder 100 dollars (610,85 kroner) til hver medarbejder, der frivilligt lader sig vaccinere mod Covid-19.

Bonussen er beregnet til at tilskynde medarbejdere til at få vaccinationer efter tusinder af amerikanske kødpakkerarbejdere blev smittet med Covid-19 sidste år. Udbrud af sygdommen lukkede midlertidigt slagterierne i foråret, hvilket har skubbet kødpriserne op og strammer forsyninger til forbrugerne.

JBS USA og Pilgrim's Pride sagde, at interne undersøgelser viste, at 60 til 90 procent af medarbejderne ved de enkelte faciliteter var villige til at blive vaccineret. Virksomhederne har lanceret uddannelseskampagner for at promovere vaccinen til deres arbejdsstyrke.

Ifølge føderal vejledning fra de amerikanske centre for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse er fødevare- og landbrugsarbejdere planlagt til at modtage vaccinen i en senere fase efter sundhedspersonale og mennesker over 75 år.

- Vi erkender, at nogle teammedlemmer i vores forskelligartede arbejdsstyrke kan have bekymringer eller være mindre tilbøjelige til at blive vaccineret, sagde Chris Gaddis, leder af personaleressourcer i JBS USA til Reuters.

Ifølge en erklæring, arbejder virksomhederne sammen med statslige såvel som lokale sundhedsafdelinger og sundhedsudbydere for at bestemme den bedste måde at levere vaccinen på hvert enkelt anlæg.

Den konkurrerende kødforarbejder Tyson Foods Inc sagde torsdag, at den vil tilbyde vacciner på stedet på sine faciliteter, mens medarbejderne er på arbejde.

Læs også