Til bunds i Covid-19: Tysk kødproducent med i internationalt samarbejde

En international forskningsgruppe ønsker at undersøge, hvorfor der har været et stigende antal Covid-19-tilfælde på kødfabrikker verden over. Ledet af kendte forskere fra University of Dublin og med Tönnies Group som projektpartner, skal gruppen hjælpe med at udvikle langsigtede løsninger for hele branchen.

Tyson Foods, JBS, Danish Crown.

Alle tre oplevede i højere eller mindre grad store udbrud med Covid-19 på virksomhedernes kødpaknings- og slagterianlæg i løbet af 2020. Det har blandt andet ført til, at arbejdere på disse anlæg er langt foran i rækken når det kommer til vaccination mod Covid-19. 

Det har fået et internationalt forskningsprojekt, der et af de største europæiske projekter, til i øjeblikket at behandle det specifikke spørgsmål om, hvorfor Covid-19 på kødfabrikkerne har været så omfattende. Dette afspejles også i det disponible budget: 1,5 million euro (11,16 millioner kroner) og går under navnet: ”Understanding and Preventing COVID19 Outbreaks in Meat Processing Plants - Prepared for the Future” (UPCOM). 

Målet er at forstå, hvordan Covid-19 spredes på kødanlæggene. Derefter skal der udvikles løsninger og foranstaltninger, der beskytter bedrifter og ansatte endnu bedre i fremtiden. Én af arbejdsområderne omfatter eksempelvis forskning i, i hvor høj grad undersøgelsen af spildevand i kødvirksomheder kan tjene som en tidlig advarselsindikator for en øget infektionssituation. 

Samarbejdet ser den tyske slagterigigant, Tönnies, positivt opstemt på. Gereon Schulze Althoff, leder af kvalitetsstyring hos Tönnies, er glad for den videnskabelige interesse for Tönnies hygiejnekoncept.

-    Meget følsomme analysemetoder tillader helt nye undersøgelsesmuligheder her. Vi ser frem til forskningssamarbejdet, som direkte vil være til gavn for vores operationelle processer, siger han til fagmediet Fleischwirtschaft og fortsætter:

-    Forskningsprojektet tilbyder nu også en bedre udveksling internationalt. På den ene side kan vi præsentere vores hygiejnekoncept, og på den anden side kan vi hente nye fund fra andre lande til vores operationer.

Foruden ham er forskere fra forskellige universiteter også involveret i projektet.

Du kan læse mere om forskningsprojektet her

Læs også