Andelshavere kræver mere aktivt ejerskab i Danish Crown

Omkring 350 svineproducenter og andelshavere i Danish Crown mødte op til stormøde på Bygholm Landbrugsskole, og stemningen blandt de fremmødte var klar: Vi skal have et mere aktivt ejerskab

Danish Crown skal moderniseres i et forsøg på at fremtidssikre slagteriet, og det kræver vedtægtsændringer. Samtidig gøres der op med princippet »én mand - én stemme« for i stedet at indføre, at man stemmer efter antal leverede kilo.

Det var hovedbudskabet til de ca. 350 leverandører, der den 10. oktober mødte op til stormøde på Bygholm Landbrugsskole ved Horsens. De fremmødte svineproducenter repræsenterer fem millioner slagtesvin til Danish Crown.

Der var generel enighed om, at der er behov for forandring. Der var også opbakning til, at slagteriet og strukturen skal nytænkes. Derimod var der ikke generel enighed om, at der fremover skal stemmes efter antal leverede kilo som modellen i aktieselskaber.

- Har vi ikke den samme interesse i et velfungerende slagteri uanset om vi leverer få eller mange grise, lød det fra en deltager, mens andre fandt det helt naturligt at flytte stemmerne over på kilo.

Behov for reformer

Mødet var indkaldt af en gruppe af andelshaverne, som leverer ca. 15 procent af de ca. 11 mill. grise, der årligt slagtes på Danish Crown i Danmark. De 25 medlemmer af gruppen fremlagde på mødet et forslag til en ny organisering i Danish Crown A/S med henblik på et mere aktivt ejerskab end dét, der er i dag.

- Tanken er, at andelshaverne via de kommende kredsmøder i Danish Crown får nogle ambassadører ind i selskabet, der kan være med til at reformere toppen i slagteriet fra bunden, sagde talsmand for gruppen, Peter Kjær Knudsen, der fremlagde forslaget.

Krav om forandring

Baggrunden for gruppens initiativ er den aktuelle krise, som slagteriet befinder sig i, set i forhold til at slagterikoncernen gennem det seneste år har haft den svageste konkurrenceevne nogensinde sammenlignet med andre europæiske slagterier.

Den dårlige konkurrenceevne har frustreret andelshaverne og har skabt en magtesløshed, som nu munder ud i et krav om ny struktur og grundlæggende forandringer i andelsselskabet i et forsøg på at gøre det bedre.

På den baggrund blev der på mødet udtrykt kritik af Danish Crown, som på ingen måde har været i stand til at leve op til sine egne strategiske mål om et forspring til konkurrenterne med 83 øre pr. kilo svinekød. Stemningen var, at de nuværende resultater ikke er gode nok.

- Vi er mildt sagt lidt bagud, og vi vil gerne have lokomotivet til at køre i den rigtige retning igen. Vi vil have troen på vores slagteri tilbage, sagde Peter Kjær Knudsen.

Aktivt ejerskab

Et grundlæggende hovedbudskab fra mødet er, at leverandørerne skal have mulighed for at være mere aktive ejere, end tilfældet er i dag.

- Vi har det fint med Amba-delen. Men vi foreslår et aktivt ejerskab via en generalforsamling i Danish Crow A/S for alle andelshavere, hvor der vælges bestyrelse. Andelshaverne stemmer aktivt om bestyrelsen via leverede kilo til Danish Crown i et endnu ikke fastlagt forhold, sagde Peter Kjær Knudsen.

- Vi foreslår at Amba-bestyrelsen er valgudvalg til opstilling af kandidater til A/S-bestyrelsen. Generalforsamlingen stemmer så ud fra den liste, men kan også opstille yderligere kandidater.

- Vi foreslår desuden, at Amba-formanden altid er født næstformand i A/S-bestyrelsen, så kontinuiteten over til Amba-bevares, sagde Peter Kjær Knudsen.

Der blev fra salen stillet flere spørgsmål om behovet for en generalforsamling for alle med direkte valg af bestyrelse. Fra gruppens side blev der hertil svaret, at netop dét forslag rummer essensen omkring en større ejerskabsfornemmelse.

Ønsker professionalisering

Et andet emne, der blev debatteret på mødet var, at bestyrelsesmedlemmerne ikke har de nødvendige kompetencer til at sparre med direktionen om brancheforhold.

- Det bør være indlysende, at der er behov for en ekstern formand for A/S, som kan bidrage med kompetencer og erfaring i en virksomhed af Danish Crowns størrelse. Samtidig giver det mulighed for, at formanden for Amba-bestyrelsen kan svinge taktstokken, var svaret fra gruppen.

I forbindelse med debatten om bestyrelsens kompetencer blev der fremlagt en oversigt, der illustrerede bestyrelsens kompetencer.

Efter debatten om ideer til professionalisering og et mere aktivt ejerskab i Danish Crown, var der debat ude ved bordene, hvor de forskellige valgkredse drøftede, hvor der kan ske ændringer med henblik på en ny struktur.

Initiativgruppen ser frem til at bolden ruller og at der er sat gang i en proces som vil forandre setup omkring Danish Crown.

Læs også