Stor glyphosatdiskussion i vente

Kommissionsforslag vil godkende glyphosat for de næste ti år, og beslutningen skal tages allerede i efteråret.

Følg EU-reformen her i avisen

EU får en ny fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP). Den nuværende CAP er udløbet til nytår, og det betyder at et helt nyt sæt regler for, hvordan man får landbrugsstøtte, er trådt i kraft 1, januar 2023. Her i avisen følger vi implementeringen af de mange nye tiltag, regler og støttemuligheder, der følger med den nye CAP.

Hver uge vil vi beskrive, hvordan CAP-reformen rammer de danske landmænd, hvilke positive og negative konsekvenser ændringerne får for dansk landbrug, og vi vil følge med i, om de nye regler bliver implementeret efter hensigten.

Glyphosat, der blandt andet sælges under mærket Roundup, har i mange år været voldsomt omdiskuteret.

Dets påvirkning af grundvand og eventuelle kræftforvoldende egenskaber har været genskab for både forskningsmæssige og politiske debatter i adskillige år, og de debatter vil formentlig blusse op i europæisk regi inden for de næste par måneder efter Europa-Kommissionen har foreslået, at EU skal godkende stoffet for de næste ti år. Kommissionen foreslår produktet godkendt inden jul.

Det betyder, at de kommende ministerrådsmøder i løbet af efteråret formentlig i høj grad vil blive præget af den beslutning, som medlemslandene foreslås at tage. Det er nemlig op til de 27 medlemslande at tage en beslutning om godkendelse. Godkendelsen skal i teorien tages på baggrund af, om produktet lever op til EU’s sikkerhedsregler på området, og det er altså op til medlemslandenes ministre at vurdere det på baggrund af den indstilling, der er kommet fra Europa-Kommissionen.

Midlertidig godkendelse

Godkendelsen af glyphosat som herbicid, altså middel mod uønskede planter, udløb egentlig allerede per 15. december sidste år, men på daværende tidspunkt besluttede kommissionen at udstede en midlertidig godkendelse, der altså varer i et år. Den midlertidige godkendelse kommer af, at der ikke var enighed blandt medlemslandene om at godkende stoffet, da sagen blev behandlet på ministerrådsmøde i november 2022. Derfor besluttede man at ville afvente en vurdering fra EUs fødevaresikkerhedsagentur, EFSA.

Vurdering kom i sommeren i år, hvor agenturet vurderede, at der er ikke var nogen bekymrende tegn på kritiske område. Dog pointerede rapporten dog også visse usikkerheder, og at der mangler data, der blandt andet påvirkede vurderingen af forbrugerens kostmæssige risiko og vurderingen af risici for vandplanter.

Disse usikkerheder vil formentlig give anledning til diskussioner, når glyphosat skal have sin godkendelse i løbet af efteråret. Et større mindretal af medlemslandene lykkedes altså med at forsinke beslutningen sidste år, og det står ikke skrevet i sten, at ministrene i dette efter år bare føjer kommissionens indstilling.

Især Tysklands regering har meldt sig som modstander af en ny godkendelse, og den har de umiddelbart tænkt sig at stå ved.

- Så længe det ikke kan udelukkes, at glyphosate skader biodiversiteten bør dets EU-godkendelse blive faset ud, lød det fra den tyske landbrugsminister Cem Özdemir ved det seneste ministerrådsmøde 20 september.

Læs også