Strukturudvikling i det økologiske kvægbrug

Resultaterne for 2023 slår ikke 2022, men driftsøkonomirådgiver tror på, at der er bedre bytteforhold på vej for den økologiske kvægbruger, som i gennemsnit har flere årskøer i besætningen.

Resultaterne for 2023 ruller ud over ramperne, og mange kvægbrugere bliver tilsendt deres regnskaber med mulighed for sammenligning i Fraktilanalyser/Business Check eller andet tilsvarende.

Derfor er det naturligt at se nærmere på tallene generelt for det økologiske kvægbrug og ikke kun nøjes med formodninger, rygter eller sindsstemning. Det understreger driftsøkonomirådgiver Søren Elnegaard i ØkologiRådgivning Danmarks nyhedsbrev.

Han peger på, at ved nærmere gennemsyn af tallene viser der sig ikke overraskende at være en strukturudvikling i gang inden for erhvervet.

På fem år er antallet af årskøer i økologiske storracede besætninger således steget med 25 stk.

Søren Elnegaard peger på, at en foreløbig opgørelse i 2023 (81 stk. indgår i Business Check) ligger den gennemsnitlige besætningsstørrelse på 250 årskøer. Han gør dog opmærksom på, at ikke alle besætninger i Danmark indgår i Business Check, men at det stadig er en indikation af udviklingen.

Mere økologisk mælk i tanken

Ydelsesmæssigt er der i samme periode sket en stigning på cirka 500 kg EKM leveret til mejeriet pr. årsko. Foreløbig gennemsnitsydelse udgør 10.200 kg EKM leveret.

Fokuser man på den bedste tredjedel (målt på det økonomiske resultat pr. årsko) er ydelsesudviklingen ifølge Søren Elnegaard en anelse mindre med en stigning på 400 kg EKM leveret pr. årsko over de seneste fem år.

Resultat kan ikke slå 2022

Søren Elnegaard slår fast, at 2023 resultatmæssigt på ingen måde kan måle sig med rekordresultaterne opnået i 2022. Han henviser dog til, at hvis man ser længere tilbage i tiden, ligger det opnåede resultat pr. årsko i 2023 fuldt ud på niveau med årene før 2021.

En foreløbig opgørelse viser cirka 2.600 kroner i resultat pr. årsko efter kapacitets- og kapitalomkostninger. I 2022 blev resultatet 9.600 kroner.

Søren Elnegaard nævner resultatet fra markbruget, hvor vækstsæsonen og det stigende renteniveau påvirker den samlede økonomi negativt – begge forhold kan ikke påvirkes af den enkelte kvægbruger, men han understreger, at det er et erhvervsvilkår.

Bytteforholdet vil forbedres

Driftsøkonomirådgiveren tror personligt på, at bytteforholdet på økologisk mælk vil blive forbedret igen i takt med, at markedet tilpasser sig den nye situation – idet han forventer mindre udbud/produktion og dermed en opretning af bytteforholdet.

Dertil kommer at renten af mange eksperter forventes at falde igen – måske ikke til tidligere niveauer, men dog lavere end det aktuelle, lyder det fra Søren Elnegaard, som peger på, at begge dele vil forbedre de økonomiske resultater for den økologiske kvægbruger.

Læs også