Værste udbrud nogensinde: Tiende præfektur i Japan ramt af fugleinfluenza

Den højpatogene fugleinfluenza, H5N8, spreder sig fortsat i Japan til nye gårde og har nu ramt mere end 20 procent af landets 47 præfekturer. Dermed er udbruddet det værste i landets historie.

Yderligere 11.000 fugle står til at blive slagtet og begravet, efter fugleinfluenza blev opdaget på en æggefarm i Higashiomi by i Shiga-præfekturet i det sydvestlige Japan i weekenden.

Udbruddet i Japan og det tilstødende Sydkorea er en af to separate højpatogene influenza-epidemier, der rammer fjerkræ rundt om i verden.

Både stammen, der cirkulerer i Asien og den i Europa stammer fra vilde fugle ifølge FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO).

- Den virus, der findes i Japan, er genetisk meget tæt på de nylige koreanske vira og dermed relateret til vira i Europa fra begyndelsen af 2020, ikke dem, der i øjeblikket cirkulerer i Europa, sagde Madhur Dhingra, en højtstående dyresundhedsofficer hos FAO til Reuters via e-mail og fortsætter:

- Dette betyder, at vi i øjeblikket har to forskellige H5N8-epidemier i det østlige Asien og Europa, sagde hun.

FAO har udsendt en advarsel til afrikanske sundhedsmyndigheder om øget overvågning af gårde for at undgå spredning af den nyere europæiske stamme der.

I Japan er 10 af landets 47 præfekturer blevet berørt i udbruddet, hvor cirka 3 millioner fugle er slået til dato – en rekord, der overgår landets forrige største udbrud i 2016.

Alle gårde i Japan blev tidligere beordret til at desinficere faciliteter og kontrollere hygiejneprogrammer og sikre, at redskaber til at holde ude af vilde fugle blev installeret korrekt.

Japan har suspenderet fjerkræimport fra syv lande - inklusive Tyskland.

Japan har en æglæggende hønsebestand på cirka 185 millioner høns og en slagtekyllingepopulation på 138 millioner.

Midlertidig landsdækkende stilstand i Syd Korea

Sydkoreas landbrugsministerie udsendte lørdag en midlertidig landsdækkende stilstandsordre for fjerkræbedrifter og tilhørende transport i et forsøg på at inddæmme en bredere spredning af fugleinfluenza.

Ordren blev indført i 48 timer for alle fjerkræbedrifter og husdyrproduktionsfaciliteter, herunder deres køretøjer og personale, lød det fra ministeriet for landbrug, fødevarer og landdistrikter i en erklæring.

Handlingen kommer efter at antallet af tilfælde af den højpatogene fugleinfluenza på fjerkræbedrifter steg til 10 fredag siden slutningen af november.

Landet rapporterede sin første meget patogene H5N8-stamme af fugleinfluenza hos vilde fugle i oktober i Cheonan-si, Chungcheongnam-do, omkring 84 kilometer vest for Seoul.

I Danmark har Fødevarestyrelsen for nyligt hævet risikovurderingen for fugleinfluenza i landet fra ”meget lav” til ”lav” og laver nu stikprøvekontrol med rengøring af køretøjer, der har transporteret fjerkræ.

Læs også