Forsøger at inddæmme smitten: Masseaflivninger af fjerkræ i Frankrig

Efter en kort pause fra fugleinfluenzaen over jul og nytår, breder sygdommen endnu engang sit vingefang ud over Europa. I et forsøg på at få styr på smitten har Frankrig valgt at 600.000 ænder må lade livet

Nytårsdag fik vi i Danmark en reminder om, at fugleinfluenza fortsat truer verdens fjerkræbesætninger efter udbruddet omkring Viborg.

Værre til står det til i Frankrig, hvor man skal til at slå omkring 600.000 fjerkræfugle ihjel, da landet forsøger at inddæmme den højpatogene H5N8 fugleinfluenza-virus, der spredes blandt andeflokke i den sydvestlige del af landet, lød det tirsdag fra landets landbrugsministerie.

Frankrig er blandt de europæiske lande, der har rapporteret flest tilfælde af den meget smitsomme stamme af fugleinfluenza i slutningen af sidste år. Det har ført til masseslagtninger, da myndighederne forsøger at begrænse overførslen fra vilde fugle til gårdsflokke.

Frankrig har allerede slagtet omkring 200.000 fjerkræ og planlægger at slå yderligere 400.000 fugle ned, siger en embedsmand fra det franske landbrug.

Slagtningerne inkluderer flokke, hvor der tidligere opstod udbrud, samt forebyggende slagtning af fugle i de omkringliggende områder.

Fra den 1. januar havde Frankrig bekræftet 61 udbrud af H5N8-virussen, hvoraf 48 var i det sydvestlige Landes-område. Landes er en del af den andeavlszone, der leverer til den omdiskuterede foie gras-industri.

I andre regioner lader spredningen af H5N8 dog til at være under kontrol.

Nyt tilfælde i Tyskland

 Også tyskerne har oplevet smitten blomstre op igen i det nye år. 

Omkring 62.000 kalkuner og ænder står nu til at blive slagtet, efter fugleinfluenza blev fundet på flere fjerkræbedrifter i Tyskland tirsdag.

Type H5N8 fugleinfluenza blev bekræftet på to gårde i Cloppenburg-regionen i den nordlige delstat Niedersachsen, lød meldingen fra Cloppenburgs kommunale myndighed.

Cloppenburg er et af Tysklands førende fjerkræproduktionsområder.

Læs også